13 Milyon Konutun 3,5 Milyonu DASK’lı

Türkiye’deki 13 milyon konutun 3,5 milyonunun depreme karşı sigortalı olduğu bildirildi

13 Milyon Konutun 3,5 Milyonu DASK’lı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Türkiye topraklarının yüzde 98’inin farklı oranlarda deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Türkiye’de 10 yıl öncesine göre daha fazla kişinin depreme karşı sigorta yaptırdığını, ancak sigorta yapılmış konut sayısının riske göre yeterli olmadığını ifade eden Serdar, şu bilgiyi verdi:

"Türkiye’nin değişmez gerçeği olan depremle yaşamayı öğrenmek, depremden korunmaya yönelik önlemleri almak zorundayız. Bu önlemlerin başında da konutlarımızın, iş yerlerimizin depreme karşı dayanıklılığına dikkat etmek geliyor. Türkiye’de net istatistiki veriler olmamakla birlikte zorunlu deprem sigortası (ZDS) kapsamına giren konut sayısının yaklaşık 13 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bugün Türkiye’deki konutların yüzde 26’sı, yani yaklaşık 3,5 milyonu ZDS ile güvence altına alındı. 10 yıl öncesine kıyasla bu sayı büyük bir gelişmeye işaret etse de DASK’ın amacı, yüzde 98’i deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm konutları güvence altına almak."

En duyarlı bölge Marmara

Türkiye’deki ZDS’lilik oranının bölgelere göre farklılık gösterdiğine işaret eden Serdar, "Marmara Bölgesi yüzde 34’lük ZDS’lilik oranı ile başı çekerken, yüzde 33 ile İç Anadolu Bölgesi ikinci, yüzde 24 ile Ege Bölgesi üçüncü sırada yer alıyor. Bunları yüzde 19 ile Akdeniz, yüzde 16 ile Karadeniz, yüzde 12 ile Doğu Anadolu, yüzde 11 ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri takip ediyor" dedi.

Sigortalı konut oranlarının il bazında incelendiğinde değişkenlik gösterdiğine dikkati çeken Serdar, en fazla sigortalı konutun bulunduğu kentin Ankara olduğunu kaydetti.

Serdar, "Yüzde 56 ile Ankara ilk sırada geliyor. Ankara’yı yüzde 52 ile Bolu, yüzde 45 ile Muğla, yüzde 40 ile Düzce, yüzde 37 ile Tekirdağ, yüzde 36 ile Sakarya, yüzde 34 ile de İstanbul takip ediyor" dedi.

En az sigorta oranı Malatya’da

Malatya’nın da 1. derece deprem bölgesinde olduğunu ifade eden Serdar, konutlarının yüzde 12’sinin sigortalı olan kentin yüzde 26 olan Türkiye ortalamasının da altında olduğuna vurgu yaptı. Serdar, şunları kaydetti:

"Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Malatya’da 123 bin 573 konut bulunuyor ve bunların yalnızca 15 bin 208’i, yani yüzde 12’si Zorunlu Deprem Sigortası’yla güvence altına alınmış durumda. Bu oran, yüzde 26 olan Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Depremin konutlarımız üzerinde yarattığı maddi zararın yükü altında ezilmemek ve deprem sonrasında zor durumda kalmadan hayata devam edebilmek için tüm vatandaşlarımızı, ayda yalnızca 10 TL ödeyerek zorunlu deprem sigortası yaptırmaya davet ediyoruz."

Sayfa Yükleniyor...