14 milyar dolarlık cep telefonu çöpe gitti

Türkiye'de mobil iletişim sistemlerinin hizmete girdiği 1994'ten 2006 yılına kadar 14 milyar dolarlık ithal cep telefonu kullanım dışı kaldı.

14 milyar dolarlık cep telefonu çöpe gitti

Aralık 2005'ten bu yana Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde IMEI numaralarıyla kayıt altına alınan cep telefonlarının sayısı 113 milyona yaklaştı.

Mobil iletişim sistemleriyle 1994'te tanışan ve yılda ortalama 10 milyon cep telefonu satışının yapıldığı Türkiye'de, o tarihten bu yana 22 milyar dolarlık cep telefonu ithal edildi. 1994'ten 2006 yılına kadar çeşitli nedenlerle çöpe atılan cep telefonları yüzünden Türkiye'nin zararı 14 milyar dolara ulaştı.

Cep telefonlarının çöpe atılması ekonomiye olduğu kadar doğaya ve insan sağlığına da zarar veriyor. Bu nedenle mobil cihazların geri dönüşümünün sağlanması önem taşıyor.

Elektronik atıkların (e-atık) geri kazanımı konusunda Türkiye, Almanya ve Hong Kong'da faaliyet gösteren ''Exitcom'' adlı şirket, Türkiye'de 2003'ten bu yana aralarında bilgisayar ve beyaz eşyaların bulunduğu yaklaşık 1305 ton e-atık topladı. Şirketin geri kazandırdığı bu atıkların sadece 3,5 tonu cep telefonlarından oluştu.

Şirket yetkililerin verdiği bilgiye göre, cep telefonlarının geri dönüşüm oranları, Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de çok düşük seviyelerde seyrediyor.

YÜZDE 56'SI PLASTİK
Yaklaşık 300 malzemenin bulunduğu mobil telefonların içeriğinin yüzde 56'sı plastikler, yüzde 5'i metaller, geri kalan kısmı ise geri dönüşüm imkanı bulunmayan LCD ekran ve sıvı kristallerden oluşuyor.

Cep telefonlarının çöpe atılması, içeriklerindeki bakır, nikel, gümüş,kurşun/kalay lehimleri, yanma önleyiciler, epoksi, kobalt, berilyum, kurşun ve nikel-kadmiyum gibi metaller nedeniyle çevreye ve insan sağlığına zarar veriyor.

Geri dönüşüm sistemine giren cep telefonlarının pilleri, pil üretiminde ve paslanmaz çelik dökümünde, elektronik devrelerindeki metaller elektronik ve medikal sektörde, plastik kısımları ise trafik konileri, plastik çitler ve araç tamponları yapımında kullanılıyor.

Sayfa Yükleniyor...