15 ay sonra 100 doların altında

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 100 dolar sınırının altına inerek, yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesini gördü.

15 ay sonra 100 doların altında

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dünyanın önde gelen petrol tüketicilerinden olan Çin'de verilerin ithalatın azaldığını göstermesi sonrasında düşüşünü hızlandırdı.

Cuma gününe 101,84 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılamamasının ardından talebe yönelik endişelerle en düşük 100,33 doları gördükten sonra günü 100,91 dolardan tamamlamıştı.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün de Çin'de açıklanan zayıf ithalat verileri sonrasında gerilemesine devam ederek düşüşünü 3'üncü işlem gününe taşıdı. Güne 100,87 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, 99,69 ile 24 Haziran 2013'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilerken, 100 dolar sınırında dengelenmeye çalışıyor.

Analistler, Brent petrolün varil fiyatında talep eksenli beklentilerin ağırlık kazandığını belirterek, dünyanın önemli petrol tüketicilerinden Çin ve ABD'de olumsuz yönde açıklanan makroekonomik verilerin fiyatlarda aşağı yönlü baskı yarattığını, Ukrayna'da sağlanan ateşkesin ardından hafifleyen jeopolitik risklerin de bu düşüşü desteklediğini kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatı için 99,6 ve 98,7 dolar seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu aktaran analistler, jeopolitik gelişmelerin izlenmeye devam edeceğini ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise düşüşünü 3'üncü işlem gününe taşıyarak analistlerin güçlü destek olarak nitelendirdikleri 92,70 doların altını gördü.

Cuma günü 92,87-95,00 dolar aralığında hareket ettikten sonra günü 93,44 dolardan tamamlayan WTI'nın varil fiyatı, bugün de gerilemesini sürdürdü ve 92,34 dolarla 14 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye indi. WTI'nın varil fiyatı, 92,52 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, WTI'nın varil fiyatının 92,70 dolar güçlü destek seviyesinin altına indiğini anımsatarak, bu seviyenin altında kalıcılık sağlanması durumunda geri çekilmelerin ivme kazanabileceğine işaret ediyor.

ABD'de bu hafta veri gündeminin zayıf olması nedeniyle WTI'nın varil fiyatının yön tayini açısından haftalık petrol stoklarının önem kazandığını aktaran analistler, olası gerilemelerde 92,0 ile 91,1 dolar seviyelerinin destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.

Sayfa Yükleniyor...