15 yıl sonra gerçekleşen su hayali

Milas'ta yapımına yaklaşık 15 yıl önce başlanan Akgedik Barajı, 27 Aralıkta düzenlenecek törenle açılacak ve bölgedeki 20 bin 910 dekar arazi baraj suları ile sulanacak.

15 yıl sonra gerçekleşen su hayali

Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, AA muhabirine Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan ve 1995 yılının Ocak ayında ihalesi yapılan Akgedik Barajı'nın tamamlandığını belirterek, ''Yapımına yaklaşık 15 yıl önce başlanan Akgedik Barajı için 2009 yılı rakamları ile 69 milyon lira harcandı. Baraj açılmasıyla birlikte bölgedeki 20 bin 910 dekar arazi baraj suları ile sulanacak'' dedi.

Barajın Milas ilçesinin 15 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacağına da işaret eden İndap, ''2009 yılında baraj inşaatına tahsis edilen ödeneğin tamamı harcandı. Baraj inşaatında yüzde 100 fiziki gerçekleşme sağlandı. Barajda 5 Aralık tarihinden itibaren su tutulmaya başlandı. Barajın, 27 Aralık tarihinde açılışı yapılacak'' diye konuştu.

İndap, Akgedik Barajı'nın Milas'ın 3 kilometre kuzey doğusunda Sarıçay üzerinde bulunduğunu ve barajda depolanacak su ile Milas Ovasında 2 bin 91 hektar (20 bin 910 dekar) arazinin sulanmasının hedeflendiğini de bildirdi.

ÇİFTÇİLER SEVİNÇLİ
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ise barajın açılmasının bölge tarımı ve bölgede yaşayan insanlar için büyük bir öneme sahip olduğuna işaret ederek, ''Baraj, Milas gibi bir ilçemizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Bu önemli bir olay, bu gelişme tarımda önemli bir gelişmeye neden olacak. Bu baraj, Bodrum'un alacağı su payını artıracak Barajı sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tele konferans sistemi ile açacak'' dedi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise barajın bu hafta sonunda açılacak olmasının çok sevindirici bir olay olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

''Özelikle tarım ve tarımsal faaliyette buluna insanların özlemle beklediği bir olay gerçekleşecek. Tabi gecikmiş bir baraj ancak böyle bir barajın ilçemize yapılmış olması özelikle biz çiftçileri ve üreticileri sevindiren bir olay. Akgedik Barajı'nın çiftçilerimize, köylülerimize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ancak bunun arkasından da mutlaka Milas Ovası sulama projesinin de yapılarak devreye sokulması gerekli. Ayrıca Derince ve Gökçeler barajlarımız sırada bekliyor. Akgedik Barajı'nın yapımında emeği geçenlere çiftçilerimiz adına teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.''

Bu arada, barajın açılmasını yıllardır bekleyen çiftçiler ise çok sevinçli olduklarını ifade ederek, ''Barajın açılması ile birlikte aldığımız ürünün kalitesi ve miktarı artacak. Bölgedeki tarım arazileri değer kazanacak ve alternatif tarım yaygınlaşacak'' dediler.

Sayfa Yükleniyor...