150 milyon dolarlık ihracata sel engeli

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, sel felaketinin, tekstil ve hazır giyim ihracatçısını vurduğunu belirterek, Halkalı Gümrüğü'ndeki aksamalardan dolayı 125-150 milyon dolarlık ihracatın riske girdiğini söyledi.

150 milyon dolarlık ihracata sel engeli

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi,  yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da yaşanan sel felaketinden en çok İkitelli bölgesinde yoğunlaşan tekstil ve hazır giyim firmalarının etkilendiğini belirterek, ''Yaşanan sel felaketi, tekstil ve hazır giyim ihracatçısını vurdu. Halkalı Gümrüğü'ndeki aksamalardan dolayı 125-150 milyon dolarlık ihracat riske girdi'' ifadesini kullandı.

Sel felaketiyle birlikte Halkalı Gümrüğü'nde elektrik ve telefonların kesildiğini, gümrükte 2 gündür ihracat ve ithalat işlemlerinin yapılamadığını kaydeden Tanrıverdi, gümrükteki sıkıntılar nedeniyle bu hafta yapılacak ihracatın ciddi şekilde etkileneceğine dikkati çekti.

Bir hafta sürebilecek bu aksama yüzünden tekstil ve hazır giyim sektöründe 125-150 milyon dolarlık bir ihracat aksaması yaşanabileceğine işaret eden Tanrıverdi, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla zaten geçen yılın çok gerisinde seyreden ihracat grafiğimiz, sel felaketinin etkilerini azaltmaya çalışan gümrüğün yoğun çabalarına rağmen bu ay daha da gerileyecektir. Sel felaketinden ihraç edilmek üzere fabrikalarda bekleyen ürünlerin yanı sıra, yola çıkmak üzere TIR'lara yüklenen ürünler de zarar gördü. Sigortası olmayan firmalarımızın kayıplarının oluşturulacak Afet Koordinasyon Kurulu tarafından saptanıp tanzim edilmesini istiyoruz. Riskli olarak değerlendirdiğimiz yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracatın ne kadarının kesin zarar olarak döneceğini ise önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ayrıca, sel felaketinden etkilenen tekstil ve hazır giyim tesis sayısını belirleyerek fabrikalarımızdaki zararın boyutunu saptamaya çalışıyoruz.''

Tanrıverdi, Halkalı Gümrüğü'nde yaşanan sıkıntının aşılması için Gümrük Başmüdürlüğü'nün yoğun bir çalışma sürdürdüğünü de belirtti.

Sayfa Yükleniyor...