16 ay sonra faize dokundu

Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda çeyrek puan düşürerek yüzde 5.50'ye çekti.

16 ay sonra faize dokundu

Merkez Bankası yılın son toplantısında politika faizini indirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 5.75'ten yüzde 5.50'ye çekti. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9'da bıraktı.

CNBC-e'nin 16 ekonomistin katılımayla yaptığı ankette 15 ekonomist politika faizinde indirim bekliyordu.

16 AY SONRA İLK İNDİRİM
Merkez Bankası, politika faizinde son indirimi 4 Ağustos 2011'de yapmıştı. Banka, faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 6.25'ten yüzde 5.75'e çekmişti.

DOLAR 1,78'İN ALTINDA
Merkez Bankası'nın çeyrek puanlık faiz indirimiyle dolar geriledi. Karar sonrasında dolar/TL 1,78'in altına indi.

CARİ AÇIK KADEMELİ AZALACAK
Para Politikası Kurulu'nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurtiçi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyümenin zayıflamasına rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

İÇ TALEP BÜYÜMEYE DAHA ÇOK KATKI YAPACAK
Merkez Bankası'nın yıl ortasından itibaren uyguladığı destekleyici likidite politikasının ve risk iştahındaki göreli iyileşmenin etkisiyle son dönemde güven endekslerinde ve kredi büyümesinde kayda değer bir artış gözlenmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebin büyümeye daha fazla katkı yapacağı öngörülmektedir.

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin katkısıyla enflasyonun yılsonunda Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla oldukça düşük bir düzeyde gerçekleşeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışların dolaylı etkileri orta vadeli enflasyon görünümü açısından yakından izlenmektedir.

GEREKİRSE ÖLÇÜLÜ AYARLAMA OLUR
Kurul, sermaye girişlerinin hızlandığı mevcut konjonktürde finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, politika faizini sınırlı oranda düşürürken zorunlu karşılıklara ilişkin ölçülü adımların atılmasını uygun bulmuştur. Önümüzdeki dönemde finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde faiz koridorunda ölçülü bir ayarlamanın gündeme alınabileceği ifade edilmiştir.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır."

ÇAĞLAYAN: ARİF OLAN ANLAR
Merkez Bankası'nın kararı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Bakanı Zafer Çağlayan, ''Her zaman söylüyorum hiç olamazsa kimseye bir bahane bırakmayayım çünkü genelde 'efendim tam biz işte yapacaktık fakat bir siyasi kimliği olan sayın bakan bu konuyla ilgili bir şey söyleyince biz de indiremedik yanlış anlaşılır diye' onun için ben bugün hiçbir şey söylemeyeceğim ancak ne demek istediğimi arif olanlar anlar'' demişti.

Öte yandan Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilen bütün dilimlerine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısını (ROK) 0.1 puan artırdı.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada bankaların TL zorunlu karşılıklar için 11.1 milyar dolar değerinde 199.1 ton altın tuttuğu, yapılan değişiklik sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması halinde Merkez Bankası altın rezervlerinde yaklaşık 850 milyon dolar değerinde 15 ton artış olması beklendiği ifade edildi.

Buna göre TL zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilen ilk yüzde 20'lik diliminde ROK 1.3'e, yüzde 20-25 arası diliminde ROK 1.8'e, yüzde 25-30 arası diliminde ROK 2.3'e yükseldi.

Merkez Bankası diğer taraftan yabancı para zorunlu karşılık oranlarını bazı vadelerde artırdı. ROK ve ZK'daki yeni uygulama 21 Aralık tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak, tesis dönemi ise 4 Ocak 2013'te başlayacak.

'BAZ SENARYO YARIM PUANLIK DÜŞÜŞ'
EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Önümüzdeki ayki toplantıya kadar belirgin bir değişiklik olmazsa borçlanma faizinin 50 baz puan düşürülmesi baz senaryo gibi görünüyor. TCMB'nin ileriye yönelik politika mesajı ise; finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı şeklinde. Politika faizinde takip eden ayda indirimin devamına yönelik bir mesajın verilmemesi nedeniyle, yakın vadede başka bir indirim beklemiyoruz. Ancak sermaye hareketlerinin gücüne ve TL'deki değerlenme baskısına bağlı olarak borçlanma faizinde beklediğimiz 50 baz puandan sonrası için açık kapı bırakılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Garanti Bankası notunda ise TCMB'nin önümüzdeki dönemde politika faizi indirimine gitmeyeceği ve bundan sonra atılacak adımının faiz koridorunun alt ve/veya üst bant faizlerinde olacağı mesajını verdiği belirtilerek, "Merkez Bankası bir önceki notunda gecelik borçlanma faizinde de ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceğini belirtmişti. Ancak bu aşamada Merkez Bankası'nın TL'nin değer kazanmasını engellemeye yönelik olarak zorunlu karşılıkları kullanmayı tercih ettiği görülüyor" görüşlerine yer verildi.

Sayfa Yükleniyor...