2.2 milyon emeklinin 300 liralık zam umudu

Anayasa Mahkemesi'nin maaş eşitsizliğine ilişkin davada emekliler lehine karar vermesi durumunda 2.2 milyon emekliye ortalama 300 lira zam olacak.

2.2 milyon emeklinin 300 liralık zam umudu

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız bir basın toplantısı düzenledi.

Zararsız, "Ben çok iddialı bir sekilde sunu söylüyorum. Tek bir gün içerisinde insanların emeklilik işlemlerinin tamamlanıp emeklilik maaşlarının bağlandığı güne erişmiş olacağız" dedi.

Zararsız'ın gündeminde emekli derneklerinin üyelerden yaptığı kesintiler de vardı. Zararsız şunları söyledi: "Öncelikli olarak geçmişe dönük olarak yapılacak hiçbir şey yok. Çünkü hukukun genel kaidesi; bir kişi, bir konuda muvafakatta bulunmuş ise ona dayalı olarak yapılan işler geçerlidir ve bunun geçmişe dönük olarak geri alınması söz konusu olmaz."

SGK Başkanı, maaş eşitsizliğiyle ilgili davada Anayasa Mahkemesi'nin vereceği olası karar için de senaryolar hazırladıklarından söz etti. Zararsız, "Emekli lehine karar çıkması durumunda geçmişe dönük ödeme mümkün değil" dedi. Ancak bu yönde bir kararla 2 milyonun üzerinde emeklinin maaşının artabileceğini açıkladı.

Zararsız, "Kanunu anayasaya aykırı buldunuz iptal ettiniz. O kanuna dayalı olarak yapılan işlemler aykırılığı ve ortadan kaldırılması söz konusu olmayacak. 2 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor ve böyle birseyin maliyeti yaklaşık 8,2 milyar TL civarında" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun maliyet hesabından yola çıkıldığında 2 milyon 200 bin emeklinin maaşına ortalama 300 lira zam gelmiş olacak.

Sayfa Yükleniyor...