2 bin 744 gayrimenkule el kondu

Bankaların son bir yılda el koyduğu gayrimenkul sayısı 2 bin 744'e ulaştı. İSMMMO'nun raporuna göre, 51 fabrika yeni sahibini arıyor.

2 bin 744 gayrimenkule el kondu

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), bankaların, geri ödenemeyen krediler yüzünden son bir yılda el koydukları gayrimenkul sayısının hızla artarak 2 bin 744'e ulaştığını belirtti. Geçen yıl Haziran ayında hacizli gayrimenkul sayısı 1,100 düzeyinde bulunuyordu.

İSMMMO'nun bankaların internet sitelerinde ilan ettikleri satılık gayrimenkullerden yola çıkarak hazırladığı "Bankanızdan Satılık Fabrika" raporuna göre, gayrimenkullerin muhammen satış bedeli ise 627 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Son bir yılda en dikkat çekici gelişme ise el konulan fabrika sayısının 51'e yükselmesi oldu. El konulan fabrikaların muhammen bedeli de 235 milyon TL olarak hesaplandı.

Rapora göre, el konulan büyüklü-küçüklü işyeri sayısı 654, dükkan sayısı da 261 oldu. Hacizli gayrimenkullerde işyeri haczinde ilk sıraları İstanbul, Ankara ve İzmir alırken, hacizli fabrikalarda başı Kayseri ve Gaziantep çekti.

İşyeri ve fabrika hacizlerinin yanı sıra 425 adet arsa, 983 adet villa ve daire tipi konut, 77 adet bina ve 166 adet tarlaya da el konulduğu belirlendi. 

2 bin 744 gayrimenkule el kondu - 1 *Ziraat Bankası rakamları tahmini satış bedeli değil, teminat bedeli toplamıdır.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, verilerİ değerlendirirken, ekonomik krizin yaralarının her geçen gün derinleştiğini, işveren ve vatandaşın korkulu rüyasının banka hacizleri olduğunu öne sürerek, "İşyeri hacizlerinin devam etmesi durumunda Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsiz sayısında da artış yaşanacak. Banka hacizlerine baktığımızda bu kaçınılmaz görünüyor" dedi.

İSMMMO'nun raporuna göre, son bir yılda en dikkat çekici el konma işlemi fabrikalarda görülüyor. İş Bankası'nın 20, Vakıfbank'ın 12, Halkbank'ın 9, Bank Asya'nın 5, Türkiye Finans'nın 2, Albaraka Türk'ün 2 ve Kuveyt Türk'ün elinde 1 adet fabrika yeni sahibini bekliyor.

Tekstil fabrikalarının ağırlıklı olduğu hacizli işlemlerde, un, yağ, çuval, halı, ayakkabı, beyaz eşya yan sanayi ile otomobil yan sanayi fabrikaları da bulunuyor.

Fabrikaların toplam muhammen bedeli ise 235.7 milyon TL olarak belirlendi. Bankaların hacizli işyerleri arasında Mersin'de beş yıldızlı otel de bulunuyor. Vakıfbank tarafından haczedilen otelin muhammen bedeli 26 milyon lira.

Sayfa Yükleniyor...