2 milyar liralık araziye dev park

Padişahların kahve içtiği Baruthane Kulesi’nin de olduğu İstanbul Ataköy’deki 60 dönümlük arazi vatandaşa açılıyor. TOKİ, İstanbul Belediyesi ile bu araziyi dev parka çevirecek. 3 kilometreik sahil yolunda denize girilebilecek.

2 milyar liralık araziye dev park

Mülkiyeti Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) ait olan Ataköy’deki Baruthane arazisi, günübirlik turizm ve rekreasyon alanı olarak kiralanabilir yeşil alana çevrildi.

İmar çalışması 1991 yılında yapılan söz konusu arazi 2010 yılında ihale edilerek proje karşılığında özel sektöre devredilmişti. İçinde tescilli tarihi binaların da bulunduğu arazi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteğiyle vatandaşların kullanımına açılıyor.

Eski ’un en bilinen ve en gözde plajının da yer aldığı arazi üzerinde bulunan kültürel varlıklar aslına uygun olarak restore edilecek. Geri kalan kısım ise rekreasyon alanı olarak değerlendirilecek.

ATAKÖY PLAJLARI YENİDEN CANLANIYOR

Hükümet, yoğun yapılaşma nedeniyle yıllardır tartışılan Ataköy sahilindeki plajları yeniden canlandırmak için harekete geçti.

İlk olarak İstanbul'un en değerli arazisi olan Ataköy'deki Baruthane arazisi vatandaşa açılıyor. Sabah'ın haberine göre TOKİ, mülkiyeti kendine ait olan ve 2010'da inşaat projesi yapılması için ihaleyle Çelebican şirketine verilen arazideki projeyi iptal etti. 60 dönümlük arazi yeşil alana çevrildi. 25 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kiralanan araziye dev park yapılacak.

Arazi içinde bulunan tarihi mekânlar da restore edilecek. TOKİ, daha sonra Ataköy'de Galeria'dan Aya Mama deresine kadar olan 3 kilometrelik sahil şeridini halkın kullanımına tesis edecek. Sahilde inşa edilen izinsiz binalar yıkılacak, plajlar kurulacak. Uzmanlara göre, imar izni olan arazinin bugünkü değeri 2 milyar TL'yi buluyor. Devlet araziyi halka açarak bu gelirden de vazgeçmiş oluyor.

2 milyar liralık araziye dev park - 1

KİRAYI ÖDEMEDİ

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, arazinin geçmişiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Buna göre, arazi 2010'da TOKİ tarafından ihaleye çıkarıldı. İrtifak hakkı 49 seneliğine yıllık 6 milyon TL kira bedeliyle Çelebican İnşaat'a verildi. Şirket kiraladığı arazide toplam 7 bloktan oluşan inşaat yapacaktı. İnşaat için kamyonlar araziye girdi, kazıklar çakıldı. Şirket, ihaleden sonra geçen 8 yılda 2 milyon TL inşaat alanına harcama yaptı, 40 milyon TL de kira bedeli ödedi. Ancak 2017'de kira ödemelerini yapmayınca TOKİ sözleşmeyi feshetti.

Söz konusu arazideki sahil kısmının kullanım hakkının kendilerine ait olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Ataköy’de Baruthane olarak bilinen bu alan inşaat yapılmayan bir yerdir. Ataköy sahilinde bulunan bu alanın imar çalışması 1991 yılında yapılmıştı. Ticaret ve konut olarak o tarihte alınan imar izni ile mevcut yapılaşmalar gerçekleştirilmiştir. Yani, Ataköy sahillerine inşaat izni 1991 yılında verilmiştir. Tarihi Baruthane binalarının da bulunduğu bu alan 2010 yılındaki imar izniyle ihale edilmişti. Şu anda mülkiyeti bize ait olan arazinin üzerindeki inşaat planını uygulamaktan vazgeçtik” dedi.

25 YILLIĞINA İBB'YE KİRALANDI

TOKİ Başkanı Ergün Turan, iki hafta önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile protokol imzalandığını belirterek, "Burayı 25 yıllığına İBB'ye kiraladık. Belediye buraya park, yürüme alanları, iskele ve yeşil alan yapacak. Burası vatandaşların kullanımına açılacak. Bu yıl içinde park tamamlanacak. Belediye iştiraklerinden bir şirket burayı işletecek. Herhangi bir gelir oluşursa onun yüzde 50'si idareye kalacak" dedi. Projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını söyleyen Turan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteklediği projemizi en kısa zamanda gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

2 milyar liralık araziye dev park - 2

"DENİZE GİRİLEBİLECEK"

Arazideki tarihi binaların restore edileceğini anlatan Turan, "Ataköy sahilindeki arazi dışındaki sahil bandının kullanım hakkı idaremize aittir. İstanbullu vatandaşlarımız Baruthane'den sahile uzanan yaklaşık 3 kilometrelik bir bant içerisinde denize girebilecek. Bunun için sahil yolunu yeniden düzenleyeceğiz" diye konuştu.

PADİŞAHLARIN KAHVE İÇTİĞİ KULE...

Ataköy'de halka açılacak olan arazinin tarihi önemi de büyük. Arazide, Osmanlı Devleti'nin en büyük ve en modern baruthane tesisleri kuruluydu. Makriköy Baruthanesi Kanuni Sultan Süleyman devrinin ünlü defterdarı İskender Çelebi'nin arazisi üzerine 1700'li yıllarda inşa edildi. Bir ucu Zuhuratbaba tarafına öteki ucu Aya Mama deresine kadar uzanan uçsuz bucaksız tesislerden bazıları hâlâ duruyor. Deniz kıyısındaki Baruthane Kulesi, 1792'de dinlenme köşkü olarak III. Selim tarafından yaptırılmış. Seyir kulesi, III. Selim, II. Mahmut ve Abdülmecid'in baruthane ziyaretleri sırasında çıkıp oturdukları, kahvelerini içtikleri bir yerdi. Proje alanı Osmanlı Dönemi'nde, Markiköy'de, Osmanlı Defterdarı İskender Çelebi Bahçesi olarak anılıyordu.

BARUTHANE BİNALARI ASLINA UYGUN RESTORE EDİLECEK

Tarihi ve kültürel öneme sahip olan alanın İstanbulluların kullanıma sunulması için harekete geçtiklerini vurgulayan Turan, “Arazi içindeki kültürel varlıkların aslına uygun olarak restore edilmesi ve arazinin diğer kısmının da yeşil alana çevrilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) plan değişikliği yapıldı. Ataköy sahilindeki arazi dışındaki sahil bandının da kullanım hakkı idaremize aittir. Böylelikle İstanbullu vatandaşlarımız Baruthane ’den sahile uzanan yaklaşık 3 kilometrelik bir bant içerisinde denize girebilecektir” ifadelerini kullandı.

PROJENİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Ataköy sahilinde yapılacak projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını söyleyen Turan, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği projemizi İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle hayata geçireceğiz. Şu anda bu alanda çok önemli mimarlarımız proje çalışmalarına devam ediyor. Mevcut alanın yeşillendirilmesi ile ilgili karar İBB’de kabul edildi. En kısa süre içerisinde Ataköy sahilini vatandaşlarımızın denizle bulaşabildiği bir alan haline getirip hizmete açacağız” dedi.

PROJEYİ TOKİ VE İBB BİRLİKTE HAYATA GEÇİRECEK

564 ada 160 parselde park olarak düzenlenecek alandaki çalışmalar için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile protokol imzaladıklarını söyleyen Turan, alanın “Park ve Rekreasyon Alanı” olacak şekilde imar plan değişikliği yapılacağını belirtti. Turan, “Amacına uygun olarak tasarlanan yeni plan TOKİ tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisine teklif edilecektir” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...