2017'de 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildi

Konut ruhsatları 2017 yılında rekor kırdı. TÜİK verilerine göre, geçen yıl günde 3 bin 625; saatte 151 konuta ruhsat verildi.

2017'de 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildi

TÜİK, inşaat ruhsatları ve yapı kullanma izin belgelerine ilişkin 2017 yılı verilerini açıkladı.

Buna göre geçen yıl yüzde 32,3 artışla 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildi. Böylelikle 2017'de günde 3 bin 625, saatte ise 151 konuta ruhsat alınmış oldu.

Ruhsat sayısındaki rekorda, 1 Ekim 2017’de meydana gelen imar yönetmeliği değişikliği etkili oldu. Yeni yönetmelikle, stüdyo dairelerin yapılamayacak olması ve ruhsatta verilen bazı imar haklarının geri alınması gibi değişiklikler, müteahhitleri hızlandırdı.

EMLAK KONUT GYO`DAN YAPI RUHSATLARINA 'KOTA' VURGUSU

Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, her başvurana inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini belirterek, “Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. (İnşaatı) yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakılmalı. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz” dedi.

TÜİK verilerine göre 2017’de 155 bin bina ruhsatı, 1 milyon 323 bin daire ruhsatı, 270 milyon metrekare de alan ruhsatı alındığını anımsatan Kurum, “Bu rakamları kıyasladığınızda bir önceki yılda bina sayısı 133 binmiş, yüzde 16 artmış 2017’de. Daire sayısı bir milyon ruhsat alınmış geçen sene, bu da yaklaşık yüzde 33 artmış. Şimdi burada bir yanlışlık var. Tabii ki inşaat sektörü lokomotif sektör, bu tartışılacak bir konu değil ama bizim bir şekilde bunu düzenleme altına almamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

"KOTA YA DA DÜZENLEME, ADI NE OLURSA OLSUN DÜZENLEMEMİZ GEREKİYOR"

Çiftçi ürün ekerken nereye ne ekeceği türün ne olacağının kendisine belirtildiğini anlatan Kurum, “Bizim açıkçası kota ya da düzenleme, bunun adı ne olursa olsun bunu düzenlememiz gerekiyor. Bu sefer iyiyle kötüyü ayırt edemiyoruz” dedi.
Kurum şu örneği verdi:

“Örneğin bir bölgede kentsel dönüşüm süreci başlattık. O bölgede 30 tane ruhsatı aynı anda verdiğiniz zaman 30 bin konut veya bağımsız bölüm üretiyorsunuz. Halbuki talep belki orada 15 bin, 10 bin…Bir yıl sonra bir daha veriyorsunuz, yine talep 10 binde kalıyor. Ruhsatınız artmış, sayınız artmış, üretiminiz artmış bu sefer siz ne yapacaksınız üreticiler olarak? Fedakarlık yapmak zorunda kalacaksınız. Neden yapacaksınız, fiyattan yapacaksınız, faizden yapacaksınız… Dolayısıyla süreci olumsuz etkiliyor. Bizim buna bir düzenleme getirmemiz gerekiyor.”

Gayrimenkulle ilgili derneklerin de bu konuda birleşerek tek ses olma gayreti sergilediğini anlatan Kurum, düzenlemenin Türk konut piyasası için önemine dikkati çekti.

Kurum, belediyelerin ruhsat verirken sayıları göz ardı etmemesi gerektiğini ifade ederek, “Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. (İnşaatı) yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakılmalı. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞER Mİ?

Sayfa Yükleniyor...