2020 İngiltere’ye yaramadı: 311 yılın en sert daralması

İngiltere ekonomisi Covid-19 etkisi sebebiyle 2020 yılında kayıt alınmaya başlanan 1709'dan bu yana en sert daralmayı yaşayarak yüzde 9,9 küçüldü. Londra ise ‘Finansın merkezi’ konumunu uzun süre sonra Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a kaptırarak 2’nci sıraya düştü.

2020 İngiltere’ye yaramadı: 311 yılın en sert daralması

İngiltere ekonomisi Covid-19 salgını nedeniyle 2020'de yüzde 9.9 daralarak verinin kayıt altına alınmaya başladığı 1709’dan bu yana beri en büyük yıllık düşüşünü kaydetti.

2020’nin dördüncü çeyreğinde beklentilerin üstüne çıkarak yüzde 1 büyüyen İngiltere ekonomisi, resesyondan çıkmış oldu.

SON ÇEYREKTE BÜYÜDÜ

Mutasyon etkisi ve karantina önlemlerinin sıkılaşması sebebiyle çift dipli resesyon beklenen İngiltere ekonomisinde Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre İngiltere'nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) Ekim ve Aralık ayında bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1 büyüdü.

İngiltere ekonomisi üçüncü Covid-19 karantina önlemleri nedeniyle 2021'in başında sert bir şekilde daralmaya hazırlansa da son çeyrekte büyüdüğü için ekonomisinin resesyona girme ihtimali azaldı. Avrupa'da iki çeyrek üst üste daraldığında resesyona girilmiş kabul ediliyor.

AMSTERDAM LONDRA’YI GEÇTİ

Amsterdam'ın, geçen ay günlük ortalama hisse senedi işlem hacminde Londra'yı geride bıraktığı bildirildi.

The Financial Times'ın habere göre, Euronext Amsterdam, CBEO Europe Hollanda birimi ve Turquoise'da ocakta günlük ortalama hisse senedi işlem hacmi toplam 9,2 milyar euro seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde Londra'da hisse senedi işlem hacmi ise günlük 8,6 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Amsterdam'daki işlem hacmi, İngiltere'nin AB'den çıkışına ilişkin geçiş sürecinin sona erdiği 31 Aralık 2020'yi takip eden bir aylık süreçte yaklaşık 4 kat arttı.

Merkezi New York'ta bulunan finans kuruluşu Rosenblatt Securities'in Piyasa Analisti Anish Puaar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Londra'nın AB'nin işlemlerinde merkez olma özelliğini kaybetmesi sembolik. Fakat (hisse senedi) işlemlerde kendi niş alanını oluşturma şansı var" ifadelerini kullandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Amsterdam
  • Ekonomi
  • Londra
  • COVID-19

Sayfa Yükleniyor...