21 cent sıkıntı yarattı, iptal ihtimali doğdu

Nükleer santral için Rus grubun sunduğu revize teklif iade edilince, pazarlık kapısı kapandı. Bakanlar Kurulu’nun TETAŞ’ın satış fiyatının yüzde 170 üzerindeki teklifi iptal etmesi ihtimali doğdu.

21 cent sıkıntı yarattı, iptal ihtimali doğdu

Enerji Bakanlığı, Rus Atomstroyexport-Ciner ortaklığının dün açılan 21.16 cent’lik teklifini yüksek buldu. Ancak pazarlıkla bu teklifin aşağı çekilme imkanı da mevzuat izin vermediği için ortadan kalktı.


Grubun ilave teklif zarfı bu nedenle iade edildi. Zarfta, fiyatın 20 ila 15 cent arasında bir rakama düşürülebileceği ifadesinin yer aldığı belirtiliyor.

TETAŞ bu aşamada ihale sürecini tamamlayarak, açılan zarftaki fiyat üzerinden raporunu en kısa sürede Bakanlar Kurulu’na sunacak.

15 yıl boyunca kilovatsaat başına 21.16 cent’lik teklifin kamuya maliyeti 86.4 milyar dolar. Söz konusu fiyat, TETAŞ’ın bugünkü satış fiyatının da yüzde 170 üzerinde bulunuyor.

TEKLİFİN KABUL EDİLME İHTİMALİ DÜŞÜK
Bakanlar Kurulu’nun bu şartlarda teklifi kabul etme olasılığı düşük görünüyor. Kuruldan iptal kararı çıkması ihtimaline karşılık hazırlıklar da hızlandırıldı.

ÖNCE YASA DEĞİŞECEK
İlk adım, 2 yıldır Meclis sürecinde olan Nükleer Yasası’nın yeniden değiştirilmesi. Mevcut yasa yeniden ihaleye çıkılmasına imkan vermediği için ilk değişiklik bu yönde yapılacak.

KAMUNUN AĞIRLIĞI ARTABİLİR
Tek teklifin geldiği yarışma modeli de gözden geçirilecek. Ancak bir taraftan da santrali kamunun yapması gerektiği yönündeki görüşler ağırlık kazandı. Değişiklik çerçevesinde kamunun ağırlığının arttığı bir modelin gündeme gelmesi de bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...