25 milyar dolarlık emlak barışı

Hükümet 4 yıldır üzerinde çalışılan 473 bin hektarlık 2-B satışından 25 milyar dolar gelir hedefliyor.

2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı için hükümet atağa kalktı.

Para dergisinin haberine göre; 4 yıldır üzerinde çalışılan 473 bin hektarlık 2-B satışından hükümet 25 milyar dolar gelir hedefliyor.

Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yasa taslağına son şekli vermek için çalışıyor. Maliye Bakanlığı çalışmasını bitirirken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hak sahiplerini belirlemek için sahaya indi. Bu çalışmanın bitmesinin ardından Çevre ve Orman Bakanlığı arazileri orman kapsamı dışına çıkaracak. Maliye Bakanlığı da Hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, işgal edilen arazilere ilişkin bedel takdirine başladı. Maliye, çalışmasını Meclis'e göndermeye hazırlanırken, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne de takılmaması isteniyor. Bu kapsamda kanun çıkana kadar tüm altyapı çalışmaları tamamlanacak. Satışların, yasama sürecinin ardından 1 aylık gibi kısa bir sürede tamamlanması hedefleniyor.

RAYİÇ BEDEL GEÇERLİ
2-B'ler rayiç bedelleri üzerinden satılacak. Takdir komisyonları değer tespitinde bulunacak. Üzerinde çok katlı yapıların bulunması halinde, önce zeminin değeri belirlenecek, daha sonra daire başına düşen hisse tutarı hesaplanacak. Böylece bu durumdaki hak sahiplerine hisseli satış yapılacak. Hak sahipleri isterse bedeli peşin, isterse faiziyle 4 yıl taksitle ödeyebilecek.

METREKARE SINIRI ORTADAN KALKIYOR
Üzerinde yerleşim yeri bulunan 2-B'lerin satışında hak sahiplerine öncelik tanınacak. Yerleşim yerleri, bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Önceki yasa taslağında taşınmazların satışı 400 metrekare ile sınırlandırılmıştı. Ayrıca, devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2-B kapsamına aldığı yerler bedelsiz verilecek.

SATIŞ NASIL OLACAK?

Sayfa Yükleniyor...