“3. çeyrekte büyümede dünya birincisi olacağız”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye büyümede bu sene 3’üncü çeyrekte dünyada; G20 ve OECD üyesi ülkeler içinde bir numara olacak” dedi.

“3. çeyrekte büyümede dünya birincisi olacağız”

Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye -Özbekistan İş Forumunda konuştu.

Zeybekci, Türkiye’nin büyümede 3’üncü çeyrek itibariyle G20 ve OECD ülkeleri içinde bir numara olacağını söyledi.

Zeybekci şunları kaydetti: “Türkiye bu sene 3’üncü çeyrekte dünyada; G-20 ve OECD üyesi ülkeler de içinde bir numara olacak büyümede. Türkiye yüzde 6’ının çok daha üzerinde yıl sonu itibariyle büyümeyi tamamlayacak. Türkiye yüzde 11-12 aralığında bir ihracatını artırma başarısı elde edecek. Soruyorum; dünyada 17’inci büyük ekonomi olan nominal, satın alma gücüne göre 13’üncü büyük ekonomi olan devasa bir ekonominin bu performansı her türlü takdirin üzerindedir.”

“EXIMBANK'IN HEDEFİ GÜNEY KORE EXIMBANK'I GEÇMEK" 

Türk Eximbank’ın yapılan anlaşmalar kapsamında Özbekistan’da da harekete geçeceğini aktaran Zeybekci, “Özbekistan ve Türkiye, Türk-İslam coğrafyasındaki iki büyük devlettir. Bu iki büyük devletin bir araya gelmesiyle oluşturulan enerji, oluşturulan potansiyel de küçümsenemeyecek kadar önemli. Hükümet olarak Eximbank’ın sermayesini 3 milyar 700 milyon liradan 10 milyar liraya çıkardık. Bu sene sonu itibariyle toplam ihracatımızın yüzde 25’inden daha fazlasını doğrudan finanse eder hale getirdik Eximbank’ı. Şuan itibariyle belki dünyada 2’inci sıradayız toplam ihracatı finanse edebilme yüzdesi ve kabiliyeti olarak. Bir numara Güney Kore, hedefimiz şu; 2018 yılında inşallah Türk Eximbank’ı, Gübey Kore Eximbank’ın önüne geçirerek yüzde 27-28 hedefimiz yüzde 30. Yani ihracatımızın yüzde 30’unu exim kaynaklarıyla finanse etmek.” şeklinde konuştu.

THY DİREKT UÇUŞLARA BAŞLAYACAK

Zeybekci, imzalanan anlaşmaların ardından THY’nin de Özbekistan’a direkt sefer uygulamasını başlatacağını açıkladı. Zeybekci, “THY (Türk Hava Yolları) ile ilgili de önemli anlaşmalar imzalandı. Semerkant’a ve diğer şehirlere doğrudan seferler önümüzdeki Mart’tan itibaren başlayacak” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...