375 milyon dolarlık soda külü yatırımı

Eti Soda A.Ş tarafından toplam 375 milyon dolarlık harcama ile inşa edilen Soda Külü Üretim Tesisleri'nin açılışı yapıldı.

375 milyon dolarlık soda külü yatırımı

Beypazarı Bağözü Köyü mevkinde, yüzde 74 Ciner Grubu, yüzde 26 Eti Maden ortaklığıyla 1998 yılında kurulan Eti Soda A.Ş'nin Soda Külü Üretim Tesisleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu yatırımın kamu özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi olduğunu söyledi.

Madencilikte bir ilk olarak kimyasallara geçtiklerini anlatan Güler, ''Cevher madenciliğinden katma değeri yüksek kimyasallara geçiyoruz. Bu bir ilktir'' diye konuştu.

İkinci olarak da klasik madencilikten çözelti madenciliğe geçtiklerine işaret eden Güler, taşı toprağı dışarıya çıkartmadan, sodanın çözeltisini bu tesislerde çevre dostu bir teknoloji ile işleyeceklerini söyledi.

Güler, söz konusu tesiste 420 metre derinlikten maden çözeltisinin yeryüzüne çıkacağına dikkat çekerek, bunun dünyadaki örneklerine göre de maliyetinin düşük olduğunu kaydetti.

Soda madeninin camın ana maddesi olduğuna işaret eden Güler, Beypazarı'nda sodanın yanı sıra hem kum, hem de bor madeni bulunduğunu söyledi.

Bakan Güler, hem kum, hem bor, hem de sodanın birleşmesi ile Beypazarı'nı Türkiye'nin ve dünyanın cam merkezi haline getirmeyi önerdi.

Böylelikle Beypazarı'nda önemli bir yatırım imkanına kavuşulacağını belirten Güler, bunun da yeni iş imkanları sağlayacağını sözlerine ekledi.

CİNER: 600 KİŞİYE İSTİHDAM YARATILACAK
Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner de 1998 yılında kurulan Eti Soda A.Ş tarafından toplam 375 milyon dolarlık harcama ile inşa edilen Soda Külü Üretim Tesisleri'nin projesinin 11 yılda tamamlandığını kaydetti.

Tek çatı altında en büyük soda külü üretim tesisi olan yatırımın, 300 milyon dolarlık katma değer yaratacağına işaret eden Ciner, bunun 250 milyon dolarlık kısmının ise ihraç edileceğini söyledi.

Ciner, tesiste 600 kişilik istihdam yaratılacağını belirterek, 1600 kişilik de hizmet alımı gerçekleştirileceğini bildirdi.

Siirt ve Elbistan'da da yatırımlarının devam ettiğini anlatan Ciner, ''Krizin karamsarlığına kapılmayalım, moralimizi yüksek tutalım'' dedi.

ÇAĞLAYAN: KRİZ ORTAMINDA YATIRIM ÖNEMLİ
Öte yandan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan bir soru üzerine, küresel kriz ortamında yapılan yatırımın önemini vurgularken, açılan her yeni fabrikanın, yapılan her yeni yatırımın istihdam sağladığını söyledi.

Çağlayan, söz konusu yatırımın Türkiye'nin kendi maden kaynağını kullanması açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK SODA KÜLÜ REZERVİ BEYPAZARI'NDA
Dünyanın ikinci büyük soda külü rezervi olan Beypazarı trona yatağının değerlendirilmesi amacıyla kurulan çözelti madenciliği ve soda külü üretim tesisi ile yılda 1 milyon ton soda külü, 100 bin ton sodyum bikarbonat ve 30 bin ton kostik soda üretimi gerçekleştirilecek.

Dış piyasada artan soda külü talebinin karşılanmasını da amaçlayan tesis, dünya tüketiminin yüzde 2,5'luk kısmını karşılamayı hedefliyor. Yüzde 50'ye yakını cam üretiminde kullanılan soda külü, başta tekstil ve deterjan olmak üzere 100'e yakın sektörün girdisini oluşturuyor.

Dünyadaki toplam tüketimi 45 milyon ton olan soda külü pazarı, her yıl yüzde 2-3 oranında büyüyor.

Edinilen bilgiye göre, ABD'de 38 milyar ton, Çin'de 220 milyon ton, Meksika'da 180 milyon ton, Kenya'da ise 51 milyon tonluk soda külü rezervi bulunurken, Beypazarı'nda 237 milyon tonluk rezerv bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...