4.8 milyar dolarlık ihale tehlikede

Başkent Gaz ihalesinin iptali gözleri Kazancı-Karamehmet ortaklığının kazandığı elektrik ihalelerine çevirdi. İstanbul'un elektriğine 4.8 milyar dolar teklif eden iki ortak için süre 31 Mayıs'ta doluyor.

4.8 milyar dolarlık ihale tehlikede

Karamehmet-Kazancı ortaklığının parayı yatırmaması nedeniyle Başkent Gaz ihalesinin iptal olması gözleri ortakların kazandığı diğer ihalelere çevirdi.

Reuters'a konuşan Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa elektrik dağıtım bölgeleri için yapılan ihalelerde de en yüksek teklifleri veren MMEKA'ya bu devirlerin yapılıp yapılamayacağı konusunda şunları söyledi:

"Ümit ederim diğer elektrik dağıtım bölgeleri gibi İstanbul'un iki yakasındaki devirler de tamamlanır. Ancak bu bölgelerde Başkent Gaz ihalesinden farklı olarak 2. ve 3. sırada yer alan teklif sahipleri var. Eğer ilk sırada yer alan şirket yükümlülüklerini yerine getiremezse, sıralamada yer alan şirketlerle görüşmelere geçeriz, yani bir iptal söz konusu olmaz" dedi.

ÖİB tarafından gerçekleştirilen ihalelerde MMEKA; Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da 2.99 milyar dolar ve İstanbul Anadolu Yakası (AYEDAŞ) ihalesinde de 1.813 milyar dolar ile en iyi teklifleri vermişti.

DEVİRDE SORUN ÇIKARSA...
MMEKA'nın kazandığı elektrik dağıtım bölgelerinin devrinde bir sorun yaşanması halinde, Boğaziçi Elektrik Dağıtım bölgesi için ikinci en iyi teklifi 2.751 milyar dolarla Aksa Elektrik, üçüncü en iyi teklifi ise 2.496 milyar dolarla Park Holding vermişti.

AYEDAŞ için ise ikinci en iyi teklif 1.812 milyar dolarla Yıldızlar SSS, üçüncü en iyi teklif ise 1.515 milyar dolar ile Enerjisa tarafından verilmişti.

SON GÜN 31 MAYIS
MMEKA'nın İstanbul'daki dağıtım bölgelerinde ve diğer ihalelerde ilk sırada yer alan şirketlerin de kendi bölgelerde yeni süre uzatımları istemeleri halinde yine ek teminat alacaklarını ve bunu ilgililere söylediklerinin altını çizen Aksu, şöyle devam etti:

"Şirketlere yükümlülüklerini yerine getirmeleri için verdiğimiz süre 31 Mayıs'ta sona erecek. Bu tarihe kadar süreleri zaten var. Biz, İstanbul dahil, ihalesini yaptığımız elektrik dağıtım bölgelerinin devrini bu yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şimdiye kadar birçok ihale yapıldı. Bu işlemlerin yapılması zaman alıyor. Bunu kabul etmek lazım. Bu işlerdeki rakamlar son derece büyük. Bunun hukuki boyutu, personel boyutu ve bir çok çalışma alanı var. Biz şu ana kadar 9 bölgeyi devrettik. İhalesi yapılanların, devrinin de 2011 içinde tamamlanmasını hedefliyoruz."

Sayfa Yükleniyor...