40'ı aşkın şirket halka arz için sıraya girdi

SPK Başkanı Akgiray, halka arzda 40'tan fazla ön başvuru olduğunu belirterek, bu tempoda devamı halinde İMKB'de, kurulduğu ilk 2 yıldan sonraki en çok halka arzın yapıldığı yılın yaşanabileceğini söyledi.

40'ı aşkın şirket halka arz için sıraya girdi

Haliç Kongre Merkezi'nde yarın başlayacak ''Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi'' öncesi SPK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanları, basın toplantısında bir araya gelerek, halka arz seferberliğine tam destek verdi.

Toplantıda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye sermaye piyasalarının göreli olarak gelişmediğini, Türkiye'nin GSYİH'sinin dünya toplamının yüzde 1,5'ine yakın olduğunu, fakat İMKB'nin toplam piyasa değerinin dünyadaki benzer borsaların toplam piyasa değerinin yüzde 0,4'ü civarında bulunduğunu vurguladı.

Devlet olarak bu piyasayı büyütme sorumlulukları olduğunu, İMKB'yi, hisse senedi piyasasını en aşağı 3 misli büyüttüklerinde dünya ortalamasının yakalanacağını ifade eden Akgiray, ortalamayı yakalamanın kimseye heyecan vermeyeceğini, bunun daha ötesine gitme potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Akgiray, ''Bu yüzden biz devlet olarak, SPK olarak saklanırsak, sırf ara sıra ortaya çıkarsak, bu teşviki, itici gücü eksiltmiş oluruz. O yüzden kokteyllere gidip, kravat ceket takıp böyle sağa sola gülümsüyoruz. Dolayısıyla yaptığımız şey hiç yanlış gelmiyor bize...'' dedi.

KÂR ZAMANI DEĞİL, AR ZAMANI
Bir bilançonun sağlığının firmanın kârlılığına ve sermaye yapısına bağlı olduğunu, sermayenin iç dağılımının en optimal düzeyde olmasının fevkalade önem taşıdığını vurgulayan Akgiray, ''Derler ya 'Şimdi kâr zamanı değil ar zamanı'. Ar tarafı bilançonun sağ tarafı oluyor'' dedi.

Türkiye'de İSO 500 şirketinin borç sermaye oranının geçen yıl yüzde 250 olduğunu, bu sene yüzde 300'e yaklaşmış olabileceğini belirten Akgiray, şöyle devam etti:

''Firmalarımız 100 birim sermaye koymuş, 300 birim kredi kullanmış. Krizden önce bu rakam Avrupa'da yüzde 70-80 dolaylarındaymış, kriz yüzünden biraz sermayeler erozyona uğradığı için yüzde yüzde 110-120'lere gelmiş. Amerika'da bu rakam 2008'e kadar yüzde 35 civarında, şimdi Mart 2010 itibariyle yüzde 49,9. Amerika finansın, birçok bakımdan, kurulduğu, geliştiği yer. 100 birim sermaye 50 birim kredi, biz 100 birim sermaye 300 birim kredi. İşlerin yavaşladığı, iç talebin daraldığı, satışların zorlaştığı dönemlerde, kredi borcu taşımanın ne olduğunu en küçük esnaf bile bilir. Bunu da düzeltmenin tek yolu var, sermaye tabanını büyütmek, bunun da adresi İMKB'de... Elimizde İMKB var, akıllıca olan, İMKB'de halka açılmak, sermaye temin etmek. Borsaya yatırım yapıldığı zaman bankalardan mevduat çıkmıyor, o para yine duruyor bankalarda, buharlaşmıyor, para çok kullanılmış oluyor. Kaynak yönetimi böyle. Dolayısıyla kimse kimseye rakip değil.''

Bütün bu gerçekleri üst üste koyduklarında, çok doğru bir işe soyunduklarından emin olduklarını söyleyen Akgiray, ''Fakat burada sizlere en az bizim kadar çok görev düşüyor. Geçmişte yapılmış bazı yanlışlıklara kim tarafından olursa olsun lütfen takılıp, tabiri yerindeyse enseyi karartmayalım. Amacımız, o yanlışlıkların bir daha yapılmamasını sağlamak. Unutmak ve yürümek'' dedi.

Sermaye piyasasının büyüdüğünü, bu işten çok ümitli olduğunu dile getiren Akgiray, ''Bu sene geçen seneye göre milyon kere daha umutluyum. Yarın Kurul toplantımız var. 3 veya 4 tane halka arzı kayda alacağız. 11-12 tane raporu yazılan var. 40'tan fazla ön başvuru var. 2010'da 40 diyorduk, onun da çok üstüne gideceğimiz düşünüyorum. Herhalde, iddia etmiyorum, bu sene bu tempoda gidilirse İMKB, kurulduğu ilk 2 yıldan sonraki en çok halka arzın yapıldığı sene olacak'' dedi.

ERKAN: 514 ŞİRKET KAYIT YAPTIRDI
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi'ne katılmaları için 1800 şirkete davet gönderdiklerini, 514 şirketin de zirveye katılmak için kayıt yaptırdığını söyledi.

Erkan, özellikle İSO 500 ve ikinci 500'de yer alan şirketlerin yanı sıra başka çalışmalardan da yararlandıklarını belirterek, bu zirveyi yılda ortalama 3 kez ve her ilde yapmaya çalışacaklarını, bu yıl bir tane daha gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...