428 milyon Euro ucuz ilaç cezası

İlaçların ucuz satılmasını engelleyen 6 şirkete yüklü para cezası verildi

428 milyon Euro ucuz ilaç cezası

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kalp ve damar hastaları için daha ucuz jenerik ilaç üretilmesini engelleyen Fransız Servier, İsrailli Teva ve diğer 4 ilaç üreticisine toplam 428 milyon Euro para cezası verdi.

Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Joaquin Almunia, "Servier sistematik olarak rekabetçi tehditleri pazardan uzak tutacak şekilde satın almalar yaptı.

Rekabet etmeleri gereken şirketler bunun yerine, patent sözleşmesi şeklinde de olsa pazarı bölüşme ya da kiralama konusunda anlaşamaz" dedi.

AB Komisyonu adil rekabeti ihlal etmekle suçladığı Servier'e 331 milyon Euro, dünyanın en büyük jenerik ilaç üreticisi İsrailli Teva'ya 15,6 milyon Euro, Hindistanlı ilaç şirketleri Lupin'e 40 milyon Euro, Mylan Laboratories'e 17,2 milyon Euro ve Unichem Laboratories'e 14 milyon Euro ve Slovenyalı Krka'ya 10 milyon Euro para cezası uyguladı.

SERVIER’DEN AÇIKLAMA
Öte yandan, Servier’den yapılan açıklamada, “şeffaf ve yasalara uygun şekilde hareket edildiği” savunuldu.

Açıklamada, “Komisyonun kararı, fikri haklara bel bağlamış olan sektör açısından üzücü bir örnek teşkil etmiştir. Komisyon, yasal ticari meselelere açıklık getiren sözleşmeleri geçersiz kılarak patent uyuşmazlıklarını daha riskli ve maliyetli bir hale getirmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Şirket, “Servier bu temelsiz iddianın ilginçliğini göz önünde bulundurarak Avrupa Birliği Adalet Divanı’na kararla ilgili gerekli itirazda bulunacaktır” diyerek itirazda bulunacağını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...