5 milyar dolarlık rafineride 10 bin kişiye iş

Socar&Turcas, Petkim rafinerisinin temelini Aliyev ve Erdoğan’ın katılımıyla attı. 5 milyar dolara mal olacak rafineride 10 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

5 milyar dolarlık rafineride 10 bin kişiye iş

Azeri devlet petrol ve gaz şirketi Socar ve Turcas’ın ortak olduğu Socar&Turcas İzmir Aliağa’daki Petkim yarımadasında 10 milyon tonluk petrol rafinerisinin (STAR) temelini bugün attı.

Temel atma törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Tayyip Erdoğan da katılırken 5 milyar dolara mal olacak rafinerinin 2015 yılında açılması planlanıyor. Rafinerinin maliyeti finansmanla birlikte 6 milyar dolara çıkacak.

Rafinerinin yatırımı ile ilgili finansman görüşmeleri halen devam ederken, inşaat sırasında 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, özellikle Van’daki depremin ardından yardım gönderen Azebaycan'a teşekkür etti.

Erdoğan, “Tüm Azeri kardeşlerimize Van depremi sebebiyle daha ilk saatlerde kardeşlik elini uzattıkları için milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Azeri kurtarma ekibinin üç kişiyi enkaz altından canlı olarak çıkardığını belirten Erdoğan, üç ayrı uçakla Van’a ulaşan Azeri yardımlarının da vatandaşlara dağıtıldığını kaydetti.

Erdoğan Türkiye’nin Kıbrıs, Karabağ, Kafkasya’nın huzura kavuşmasın ve terör konusunda Azerbaycan ile aynı yöne baktığını ifade ederek, "Karabağ’daki işgal her bir Azeri vatandaş gibi Türk vatandaşlarının da kalbini dağlıyor. İşgal bitinceye kadar Azeri kardeşlerimizle omuz omuza olacağız" dedi.

Aliyev, "Bugünkü temel atma bizim birliğimizi gösteriyor, Biz çok işleri gördük ve göreceğiz gücümüz de birliğimizdedir" diye konuştu. Temel atma töreni sonrasında iki ülke heyetleri arasında yüksek düzeyli işbirliği toplantısına geçildi.

Sayfa Yükleniyor...