5 milyon liralık yatırım

Adnan Menderes Havalimanı'nda geçen yıl gerçekleşen yolcu trafiği 6 milyon 200 bin kişiyi geçti. İşte havalimanının karnesi...

5 milyon liralık yatırım

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) İzmir Başmüdürü Erdal Çavuşoğlu, son yıllarda Türkiye genelinde hem uçak trafiğinde, hem de yolcu sayısında önemli artışlar olduğunu söyledi. Adnan Menderes Havalimanı'nın da bu artıştan önemli pay aldığını, dolayısıyla 2009 yılında yolcu sayısının 6 milyon 200 bin kişiyi geçtiğini belirten Çavuşoğlu, uçak trafiğinde de 2003 yılından bu yana sürekli artış olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

''Geçen yıl uçak trafiğinde toplamda 54 bin 168 rakamına ulaşıldı. Bu artış yüzde 20'lere tekabül ediyor. Daha önce iç hatlarda İstanbul ve Ankara gibi 2 noktaya uçuş yaparken, şu anda 17 noktaya uçuş yapıyoruz. Dış hatlarda 70 noktaya uçuş yaparken, bu rakamı 90'a çıkardık. Tabii ki, rakamlardaki bu yükselişin düzenli olarak sağlanması ve buna paralel olarak yolcuya alt yapı hizmetlerinin sorunsuz verilebilmesidir.''

5 MİLYON LİRALIK YATIRIM
DHMİ İzmir Başmüdürü Erdal Çavuşoğlu, önceki yıllarda öngördükleri yatırımları geçen yıl itibariyle tamamladıklarını, sadece başmüdürlük olarak yaptıkları ve yürüttükleri yatırımların tutarının 5 milyon lirayı aştığını söyledi.

5 milyon liralık yatırım - 1

Bu yılki yatırımlarla ilgili olarak DHMİ Genel Müdürlüğü'ne teklifleri sunduklarını, bunların onay ve gerekli yasal izinlerin alınmasından sonra gerçekleştirilmesine başlayacaklarını belirten Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bunun dışında yine Genel Müdürlüğümüzün Türkiye genelinde yaptığı projeler var. Bunların en önemlisi 'Smart' adını verdiğimiz 'Hava Seyrüsefer ve Radar Sistemleri Modernizasyonu Projesi'dir. Bu proje yaklaşma, yol kontrol ve elektronik birimlerimizi kapsıyor. Bunlar, uçağın piste yaklaşması, kalkışı inişi ve havadaki bölümleri yöneten ve yönlendiren en kritik en önemli birimlerdir. Bu birimlerimizi kısa süre önce yapımına başladığımız yeni binamıza taşıyacağız, inşallah bu yılın sonunda tamamlamış olacak.''

Çavuşoğlu, havalimanındaki itfaiye binasını genişletme çalışmalarına geçen Aralık ayında başladıklarını, binanın Arama Kurtarma İstasyonu ilavesiyle büyütüleceğini, personelin fiziki şartlarının daha iyi hale getirilmesinin planlandığını belirtti. Böylelikle yurt dışından yeni gelen köpük, su ve kimyevi toz içeren cihazların korunmalarının, bu yeni binada yapılacağını ifade eden Çavuşoğlu, ''Havalimanımız 'Kategori 9' diye adlandırdığımız bir kategoride. Bu itfaiye kategorisidir. Dolayısıyla her türlü uçak tipine hizmet verecek bir arama kurtarma istasyonu ve personelimiz mevcut'' dedi.

Başmüdür Çavuşoğlu, Adnan Menderes Havalimanı'nın seyrüsefer hizmetleri, elektronik cihazlar, muhabere, enerji altyapısı ve işletme hizmetleri açısından uluslararası bir havalimanında olması gereken her türlü olanağa sahip olduğunu da hatırlattı.

5 milyon liralık yatırım - 2

''İÇ HATLAR TERMİNALİ YETERSİZ KALABİLİR''
Uçak ve yolcu trafiğindeki artışlar nedeniyle mevcut iç hatlar terminalinin önümüzdeki yıllarda yeterli olmayabileceğini belirten Çavuşoğlu, ''Genel Müdürlüğümüzle görüşmelerimiz sürüyor. Çünkü bu artış hızı göz önüne alındığında, iç hatlar terminalinin kapasitesi önümüzdeki yıllarda yeterli olmayabilir. Dolayısıyla bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor, ancak henüz çok somut hale gelmiş değil. Ama değişik alternatifler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Adnan Menderes Havalimanı'nın pist ve apron açısından yeterli olduğunu, eksiklik ve sorunları bulunmadığını anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''34 uçak kapasiteli 3 adet apronumuz mevcut. Bunlar bütün uçak tipleri için park etmeye müsait. 2 pistimiz var. Tabi ki, bu iki pisti de kurallar gereği aynı anda kullanamıyoruz. Ama herhangi bakım, onarımın söz konusu olduğu durumda diğer piste geçme olanağımız var. 3 bin 240 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, her türlü uçak trafiğine müsait, gerek kaldırma kuvveti, gerekse uzunluk açısından yeterli olan iki pistimiz mevcut. Seyrüsefer güvenliği açısından herhangi eksiğimiz yok. Sadece yıllara bağlı olarak modernizasyon ihtiyaçları söz konusu oluyor, biz de modernizasyonunu yapıyoruz.''

Sayfa Yükleniyor...