'50 liraya da lahmacun var'

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, banka komisyon ve işlem ücretleri ile ilgili tartışmaya bu sözlerle katıldı.

'50 liraya da lahmacun var'

Ankara'da bankacılık verilerini açıklayan BDDK Başkanı Mukim Öztekin kredi kartı aidatı ve komisyon ücretleriyle ilgili konuştu.

"Her hizmetin bir bedeli vardır" diyerek bankalara destek çıkan Öztekin şeffaflık uyarısında da bulundu: "Önemli olan aldatılmamak. Bankacılar şunu söylüyor; lahmacunu Bodrum'da 50 liraya yiyorsunuz ama 2 liraya satılan lahmacun da var. İstediğimiz, tüketicinin bankalardan kullandığı ürünün bedelini bilmesi ve haberdar edilmesi."

Öztekin, kredi kartı ücretleri konusunda tüketici hakem heyetlerinin daha etkin hale getirileceğini açıkladı.

BANKALARDAN 23.6 MİLYAR LİRALIK KÂR
Öztekin'in açıklamalarına göre, bankacılık sektörü 2012 yılını 23.6 milyar lira net kâr elde etti. BDDK Başkanı bu yıl bu rakamların yakalanmasının zor olduğunu söyledi.

Sektörün aktif büyüklüğü yüzde 12.6 artışla 1.37 trilyon lira seviyesine ulaştı.

Kur ve parite etkisinden arındırılmış krediler yüzde 18.6 artış kaydederken,mevduatlar yüzde 14 arttı.

Aynı dönemde takibe dönüşüm oranı 0.2 puan artışla yüzde 8.3 olurken kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 2.9 oldu. Öztekin, bu oranların aktif kalitesini bozacak nitelikte olmadığını söyledi.

Bankacılık sektörünün yurtdışı bankalardan aldığı borçların 2012'de yüzde 13.3 artışla 110.6 milyar dolar olduğunu belirten Öztekin, "Sektörün özkaynakları ise 181.8 milyar liraya ulaştı" dedi.

'KREDİ VE MEVDUATTA YENİ DÜZENLEME GELEBİLİR'
Öztekin ayrıca cari açığa olumsuz katkı yapan kredilerle ilgili ihtiyaç duyulursa yeni düzenleme yapılabileceğini söyledi.

TMSF'nin mevduat sigortasını 100,000 TL'ye çıkarmasının bankalara ilave maliyet getirebileceğini söyleyen Öztekin, mevduatta vadesindeyılbaşında yapılan düzenlemelerin etkisi henüz yansımadığını gerekirse yeni düzenleme yapılabileceğini söyledi.

HABERİN DEVAMI CNBCE.COM'DA

Sayfa Yükleniyor...