500 şirket, 10 milyar lira ciro (TMSF artık bir holding gibi)

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, bugüne kadar 500'e yakın şirket TMSF'ye devredildi. Devredilen şirketlerine cirosu 10 milyar lirayı aşıyor.

500 şirket, 10 milyar lira ciro (TMSF artık bir holding gibi)

Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) "himmet" adı altında finansal destek sağladıkları iddiasıyla bazı iş adamlarının da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik yürütülen soruşturmalar devam ederken, sahipleri ya da yöneticileri gözaltına alınıp tutuklanan bazı şirketlerin, ilgili mahkemelerin kararı doğrultusunda eylül ayından itibaren TMSF'ye devredilmesine başlandı.

Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo, Yavaşçalar ve Kadıoğlu Grubu'na bağlı şirketlerin de bulunduğu Türkiye'nin dört bir yanında 500'e yakın şirket Fon'a devredildi.

10 MİLYAR LİRAYI AŞAN CİRO

Fon'a devredilen şirketlerin büyük bir bölümünü KOBİ'ler oluşturuyor. Yaklaşık 500 şirketin aktif büyüklüğü 30 milyar liraya, öz kaynakları ise 15 milyar liraya dayandı. Ciroları 10 milyar lirayı aşan söz konusu şirketlerde, ilçe nüfuslarına tekabül eden büyüklükte, yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor.

EN BÜYÜĞÜ BOYDAK

Fon'a devredilen 30 şirketiyle Boydak Grubu, aktif büyüklük, ciro, öz kaynak ve çalışan sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor. Boydak Grubu'nun 7,8 milyar lira aktif büyüklüğü, 3,8 milyar lira cirosu, 5,8 milyar lira öz kaynağı ve yaklaşık 13 bin çalışanı bulunuyor.

Boydak'ın ardından ikinci sırada yer alan Naksan, en fazla şirkete sahip grup oldu. 6,8 milyar lira aktif büyüklüğü, 1,2 milyar lira cirosu, 1,3 milyar lira öz kaynağı ve yaklaşık 3 bin 800 çalışanı bulunan Naksan Grubu'nun 51 şirketi Fon'a devredildi.

Naksan'ı aktif büyüklük, ciro ve öz kaynak büyüklüğünde Koza İpek ve Dumankaya takip ediyor.

Çok sayıda şirketiyle TMSF'ye devredilen Kaynak Holding ile ilgili çalışmanın henüz tamamlanmadığı öğrenilirken, yüzlerce FETÖ'cü şirketin daha gelecek dönemde Fon'a devredilmesi bekleniyor.

SATIŞLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

TMSF'ye devredilenler arasında faal olan şirketler satışa hazırlanırken, satışlara 2017'de başlanması bekleniyor. Faaliyette olmayan ya da bilançosu kötü olan şirketler ise tasfiye edilecek.

TMSF, HASTANE VE OKUL DA SATACAK

Bu arada, Maliye Bakanlığı'na devredilen hastane, okul ve medya şirketi taşınmazlarının satışını da TMSF'nin yapması bekleniyor.

Satılan şirketlerden elde edilecek gelir, şirket sahibi ya da yöneticisi hakkında açılan dava sonuçlanıncaya kadar bir hesapta muhafaza edilecek.

Mahkemenin şirket sahibini hem suçlu bulması hem de şirket için müsadere kararı vermesi durumunda satıştan elde edilen gelir Hazine'ye aktarılacak, suçsuz bulunması durumunda da şirket sahibine iade edilecek.

Sayfa Yükleniyor...