6. Boğaziçi Zirvesi, Daha Fazla Refah İçin Toplanıyor

80 ülkenin siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri, 9-11 Aralık’ta 6. Boğaziçi Zirvesi’nde bir araya gelecek.

6. Boğaziçi Zirvesi, Daha Fazla Refah İçin Toplanıyor

Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından, TİM ev sahipliğinde, bu sene 9-11 Aralık tarihlerinde 6.sı düzenlenecek Boğaziçi Zirvesi, 80 ülkenin siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiriyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanan Zirve, bu yıl “Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah” temasıyla gerçekleştirilecek.

Yoksulluğu yok etmek ve refah taban seviyesini büyütmek için sanattan spora, eğitimden enerjiye, teknolojiden ekonomiye her alanda yapılabilecek çalışmaların irdeleneceği 6. Boğaziçi Zirvesi’nde bu yıl ayrıca Katar’daki yatırım fırsatları değerlendirilecek. Beklenti Türkiye ile katılımcı ülkeler arasında 750 milyon dolarlık ön anlaşma imzalanması yönünde.

Uluslararası İş Birliği Platformu, bu yıl 6.sını düzenlediği Boğaziçi Zirvesi ile, Türkiye’nin gerçekleştireceği işbirliklerine katkı sağlamak amacıyla, 80 Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Asya, Avrupa, Amerika ve Balkan ülkesini bir araya getiriyor. Zirve, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda sonuç odaklı diyalog yaratmak ve işbirliklerinin kurulmasını sağlamak üzere siyasetçileri, genç liderleri, iş dünyasını ve öncü girişimleri tek çatı altında topluyor.

ONUR KONUŞMACISI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zirve’de onur konuşmacısı olarak yer alması planlanıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İSPAT Başkanı Arda Ermut, Mehmet Büyükekşi, Rifat Hisarcıklıoğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Bahadır Kaleağası, Ali Güreli, Demet Sabancı Çetindoğan gibi Türk siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri de zirvenin konuşmacıları arasında yer alacak.

Katar Kültür Bakanı Hamad bin Abd al-Aziz al-KAWARI, Eski Katar Başbakan Yardımcısı Abdullah Hamad Al-Attiyah, Tunus Nahda Hareketi’nin Lideri Raşid Gannuşi, Amerika Enerji Güvencesi Direktör Yardımcısı Carime Difiglio, Fas Kraliyet Kabinesi Üyesi Youssef Amrani, Lübnan ve Ticaret Bakanı Nicolas Nahas, Filistin Eski Dışişleri Bakanı Nabil Shaath, OECD İcra Komitesi Başkanı Mithat Rende, Uluslararası Enerji Ajansı E. İcra Direktörü Nobuo Tanaka, Dünya Bankası Viyana Ofisi Yatırım Başkanı Ivan Nimac de zirvede konuşma yapcak 149 önemli konuşmacı arasında bulunuyor.

DAHA AZ YOKSULLUK, DAHA FAZLA REFAH

Her sene farklı bir tema ile toplanan zirvenin bu sene ki konu başlığı “İkiz Hedefler: Yoksulluğu Yok Etmek; Refahı Taban Seviyesinde Büyütmek”. Zirve katılımcıları, üç gün boyunca, küresel yoksulluğu en aza indirirken, refah seviyesini artırmanın yollarını tartışacaklar. Zirvede özellikle, küresel gelişimin lider sektörleri olarak bilinen inşaat, telekomünikasyon, bankacılık, enerji, dış ticaret, iskan ve kentsel dönüşüm sektörlerindeki iş fırsatları masaya yatırılacak.

6. BOĞAZİÇİ ZİRVESİ'NİN ODAK ÜLKESİ KATAR

Her yıl farklı bir ülkenin yatırım fırsatlarının değerlendirildiği Boğaziçi Zirvesi’nin bu yıl ki odak ülkesi ise Katar. 9 Aralık akşamı 20:00’da gerçekleşecek Katar Gecesinin açılış onur konuşmalarını, Katar Kültür ve Miras Bakanı Hamad bin Abd al-Aziz al-KAWARI ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal yapacak. Ayrıca, aralarında Eski Katar Başbakan Yardımcısı Abdullah Hamah Al-Attiyah’ın da bulunduğu bir çok Katarlı bürokrat ve iş adamı da zirveye katılacak.

750 MİLYON DOLAR İŞ HACMİ YARATMASI BEKLENİYOR

70 ülkeden 100’ü aşkın konuşmacının, 1992 katılımcının ağırlandığı 5. Boğaziçi Zirvesi’nde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Fas’lı iş adamları ile Türk özel sektör mensupları arasında yaklaşık 560 milyon dolarlık ön anlaşma imzalanmıştı. 2000’ün üzerinde katılımcının ağırlanacağı bu seneki zirvede beklenti, 750 milyon dolarlık ön anlaşma imzalanması.

Zirve kapsamında, UNDP raporları ilk kez basın ve iş dünyası ile paylaşılacak.

Sayfa Yükleniyor...