"7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık"

Başbakan Davutoğlu, "Krizin başladığı 2007'den bu yana bir çok ülke istihdam kayıpları yaşarken, biz takriben 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık" dedi.

"7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Krizin başladığı 2007'den bu yana bir çok ülke istihdam kayıpları yaşarken, biz takriben 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firmalarla yaptığı toplantıda, 64. hükümeti kurduktan sonra her toplum kesimiyle görüşmeye, onların kanaatlerini almaya, ona göre hükümet programında gerekli gördükleri değişiklikleri yapmaya ve ek tavsiyelerle, kanaatlerle 4 yılı en iyi şekilde değerlendirmeye gayret ettiklerini anlattı.

Yabancı yatırımcılarla yaptığı bu ilk toplantının son olmayacağını dile getiren Davutoğlu, yatırımların Türkiye'de hem kapsam hem de mahiyet ve çap olarak genişlemesinin ülkenin önemli hedeflerinden, kendilerinin de en önemli kalkınma araçlarından biri olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin 24 çeyrek üst üste büyüdüğünü ifade eden Davutoğlu, "Küresel krizden çıkışla birlikte 24 çeyrek üst üste büyüdük. Dünya ekonomisinin daraldığı, küçüldüğü bir dönemde bu çok büyük bir başarıdır. Kriz sonrası 2010-2014 yılları arasındaki ortalama yıllık büyüme oranımız ise 5,4. Krizin başladığı 2007'den bu yana bir çok ülke istihdam kayıplarını yaşarken, bu sebeple çok ciddi sosyal çalkantılar, siyasi krizler içine girerken biz 6,9 milyon, takriben 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa'da bunu gerçekleştirebilen herhangi bir ikinci ülke yok.

"VAATLERİMİZİN YÜZDE 60'INI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Reform hükümeti olduklarını dile getiren Davutoğlu, "Vaatlerimiz ve reformlarımız bağlamında ilk üç aylık vaat ettiğimiz, planladığımız vaatlerimiz ve reformlarımız arasında vaatlerimizin yüzde 60'ını gerçekleştirmiş ya da Meclis'e sevk etmiş durumdayız. Üç ay sonunda bu rakam yüzde 100 olacak. Reform paketlerinin yüzde 30'unu Meclis'e sevk ettik. Biraz önce toplantı esnasında Ar-Ge reform paketini de Bakanlar Kurulunun imzasının tamamlanmasına müteakip bizzat imzalayarak hafta sonuna kalmadan, yurtdışına çıkmadan Meclis'e sevk ettim. Bu reformlar konusundaki kararlılığımızı gösteren husus" diye konuştu.

"TÜRKİYE HER ZAMAN EKONOMİK CAZİBE MERKEZİ OLMUŞTUR"

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika, Asya ve Avrupa'nın ortasında her zaman ekonomik cazibe olduğunu belirterek, zor bir coğrafyada yer alan Türkiye'nin, çevresinde çok ciddi istikrarsızlıklar olduğunu kaydetti.

İpek Yolu'nun buradan geçtiğini, bütün büyük medeniyetlerin burada kurulduğunu, bu coğrafyanın hakkını vermeye devam edeceklerini anlatan Davutoğlu, eski İpek Yolu kervanlarının yerini enerji hatlarının, kervansarayların yerini de lojistik merkezlerinin aldığını, Türkiye'nin ise bu coğrafyanın ve Afro-Avrasya'nun merkez ülkesi olduğunu söyledi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Coğrafi konumumuzun ve insan kaynağımızın verdiği güvenle yerli ve yabancı tüm yatırımcıları bu ülkenin değerine değer katmaya davet ediyoruz. Bizler Türkiye'de sadece Türk şirketlerinin değil tüm dünya, küresel şirketlerin iş yapmasını, yatırım yapmasını, üretmesini, ticaret yapmasını istiyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Buraya gelip yatırım yapan her şirket bu ülkenin, ekonominin parçasıdır. Dolayısıyla herhangi bir şekilde negatif ayrımcılığa maruz kalmadığı gibi pozitif ayrımcılığa hep muhatap olacaktır. "

Sayfa Yükleniyor...