8 milyar dolar dolandırdı, teslim oldu

ABD'de 8 milyar dolar dolandırıcılıkla suçladığı Teksaslı dolar milyarderi Allen Stanford yetkililere teslim oldu.

8 milyar dolar dolandırdı, teslim oldu

Virginia eyaletinde bir hapishane geceyi geçiren Stanford, bugün hakkındaki suçlamalarla ilgili olarak eyaletin başkenti Richmond'da federal mahkemeye çıkarılacak.

Stanford'un avukatı Dick DeGuerin, müvekkilinin dün, Virginia'da kaldığı evin dışında bekleyen Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarına teslim olduğunu ve şu anda FBI gözetiminde tutulduğunu söyledi. Stanford'un bugün mahkemeye çıkarıldıktan sonra Houston'a götürülmesinin beklendiği belirtildi.

ABD'de Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), Şubat ayında Antigua ve Barbuda adasında kayıtlı ''Stanford International Bank'' (SIB) aracılığıyla, Stanford ve iki yöneticisi hakkında, banka mevduat sertifikaları vasıtasıyla 8 milyar dolar tutarında dolandırıcılık yapmakla itham etmişti.

SEC, Stanford ve Baylor Üniversitesi'nden oda arkadaşları Pendergest-Holt ve James Davis ile Stanford'un şirketlerinde görevli 3 kişiyi en az 10 yıl boyunca ''Ponzi Oyunu'' oynamak ve yatırımcıların en az 1,6 milyar dolarını zimmetine geçirmekle suçladı.

ABD ile Antigua ve Barbuda vatandaşı olan Stanford, yanlış birşey yapmadığını savunarak, aleyhine dava açılması durumunda tüm yaşamını bununla mücadele etmeye adayacağını söylüyor.

STANFORD KİMDİR?
Antigua ve Barbuda'da 2006 yılında şövalye unvanı verilen ilk Amerikalı olan Stanford, ilk servetini 1980'li yıllarda emlak sektöründe yaptı ve daha sonra aile şirketini küresel bir şirkete dönüştürmeyi başardı.

Kriket, golf ve polo sporlarına sponsorluk yapan Stanford, 2,2 milyar dolarlık servetiyle, Forbes dergisinin en zengin 400 Amerikalı listesinde 205'inci sırada yer alıyor. Stanford'un sahibi olduğu Stanford Financial Group'un (SFG), 140'dan fazla ülkede müşteriye hizmet veriyor ve bu şirketin mal varlıkları 50 milyar doları buluyor.

Şirketin internet sitesinde ''20 yıldan fazla bir süredir gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan dünyanın önde gelen yatırımcılarından biri olduğu'' belirtilen Stanford, spor oyunlarının yanı sıra siyasi kuruluşlara da maddi yardımlarda bulundu. Hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti'ye kişisel olarak 1 milyon dolar bağışta bulunan Stanford imparatorluğunun, geçmişte maddi katkıda bulunduğu 100'den fazla siyasetçi arasında ABD Başkanı Barack Obama ve başkanlık seçimi sırasında Cumhuriyetçi Parti'den rakibi John McCain de yer alıyor.

Stanford ile geçen yıl Aralık ayında ''Ponzi Oyunu'' vasıtasıyla 50 milyar dolar dolandırmak suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan Bernard Madoff arasında benzerlik kuruluyor.

Sayfa Yükleniyor...