AB ile Fransa arasında 'Bursa' gerilimi

AB Komisyonu, yeni Clio'nun Türkiye'de üretilmesine karşı çıkmanın serbest rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Paris'ten açıklama istedi. Fransa, "Söz söyleme hakkımız var" değerlendirmesini yaptı.

AB ile Fransa arasında 'Bursa' gerilimi

Renault Clio 4 modelinin Türkiye'de üretilmesi ile ilgili Fransa ve AB arasında başlayan tartışma giderek büyüyor.

AB Komisyonu, Clio 4 modelini Türkiye'de üretmemesi için Renault'ya baskı yapan Fransa'dan açıklama istedi.

AB Komisyonu rekabet sözcüsü Jonathan Todd, modelin Türkiye'de üretilip üretilmemesinin kendilerini ilgilendirmediğini fakat Fransız makamlarından yapılan ''Fransa'da satılan otomobiller Fransa'da üretilmelidir'' şeklindeki, rekabeti ihlal eden açıklamaların izaha muhtaç olduğunu söyledi.

Todd, tutumlarını açıklığa kavuşturmaları için Fransız Sanayi Bakanı Christian Estrosi'ye gönderilen mektuba cevabın gelecek hafta başında verilmesini beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin AB üyesi olmaması nedeniyle AB Komisyonu, Fransa'nın Clio 4 modelinin Türkiye'de üretilmemesi için baskısına müdahalede bulunamıyor.

AB Komisyonu, otomobil üretimi nedeniyle Paris yönetiminin geçen yıl   Slovenya ile yaşadığı benzer tartışmaya müdahale etmiş ve Fransa Cumhurbaşkanı   Nicolas Sarkozy'ye geri adım attırmıştı.

FRANSA'DAN YANIT: SÖZ SÖYLEME HAKKIMIZ VAR
AB Komisyonu'nun rekabet koşularına uyulması yolunda yaptığı uyarıya, bugün Fransa hükümetinden yanıt geldi.

AB Komisyonu'nun Fransa'dan konu ile ilgili bilgi istemesi ile ilgili soruları yanıtlayan Sanayi Bakanı Christian Estrosi, devletin Renault hisselerinin yüzde 15'ini elinde bulundurduğunu belirtti ve devletin Renault'nun sanayi stratejisi konusunda görüş bildirmesini doğal olduğunu söyledi.

Europe-1 radyo kanalının sorularını yanıtlayan Fransız Bakan, ''Benim AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu temsilcisi Neelie Kroes'e söylediğim, buradaki durumun, bizim şirkete yaptığımız mali yardımla ilgili olmadığı. Sadece bu şirketin ortağı olarak bizim de söz söyleme hakkımızın olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

Sendika temsilcisi Jean-Claude Mailly de, LCI televizyon kanalına yaptığı açıklamada, bakanın görüşlerine destek verdiğini belirtti ve devletin hissesi olan bir şirketin, başka bir ülkede üretim yapamayacağını ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, konuyu yarın Renault Genel Müdürü Carlos Ghosn ile görüşecek.

Sayfa Yükleniyor...