AB mahkemesi, salgın sırasında havayollarına kamu desteği sağlanabileceğine hükmetti

Avrupa Birliği (AB) Genel Mahkemesi, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle Fransa ve İsveç'in, havayollarına sağladığı kamu desteklemelerini hukuka uygun buldu.

AB mahkemesi, salgın sırasında havayollarına kamu desteği sağlanabileceğine hükmetti

Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Adalet Divanı'na bağlı AB Genel Mahkemesi, merkezi İrlanda'da bulunan, düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair'in açtığı iki davayı karara bağladı.

Mahkeme, salgında Fransa'nın, havayollarını vergi ödemelerini erteleyerek desteklemesinin AB hukukuna uygun olduğuna hükmetti.

Kararda, "(Fransa'da) Covid-19'un neden olduğu ekonomik zararı gidermek için sağlanan destekleme uygundur ve ayrımcılık teşkil etmez" ifadesi kullanıldı.

Genel Mahkeme, salgın nedeniyle İsveç'in, ülkede işletme ruhsatına sahip havayollarını desteklemek için uygulamaya başladığı kredi garanti programını da mevzuata uygun buldu.

AB Komisyonu, salgın nedeniyle üye ülkelerin kamu destekleme kurallarını gevşetmişti. Bunun üzerine üye ülkeler, havayolları da dahil salgından etkilenen çeşitli sektörlere ciddi miktarda kamu yardımı sağlamaya başlamıştı.

Ryanair, mahkemeden, Fransa ve İsveç'in salgın nedeniyle ülkelerindeki havayolu şirketlerine sağladığı vergi indirimi ve kredi garantisi gibi imtiyazlara ilişkin AB Komisyonu onayı alınan kararlarının iptal edilmesini talep etmişti.

Öte yandan, Ryanair, salgın nedeniyle AB üyesi ülkelerin özellikle bayrak taşıyıcı havayolu firmalarına 30 milyar euronun üzerinde kamu desteği sağladığını, bunun AB havacılık sektöründe adil rekabete zarar verdiğini belirterek, AB Genel Mahkemesi kararını temyiz edeceklerini duyurdu.

Sayfa Yükleniyor...