ABD borsalarında 'bilgisayar' endişesi

ABD borsalarındaki sert düşüş bilgisayarların yaptığı otomatik işlemler hakkında endişe yarattı.

ABD borsalarında 'bilgisayar' endişesi

Dow Jones sanayi endeksinde dün seans içinde neredeyse 1,000 puanlık düşüşün ardından bilgisayarların gerçekleştirdiği yüksek hızlı işlemlere sınırlama getirilmesine yönelik görüşler güçlendi.

Borsa tarihinin en sert seans içi düşüşlerinden birinin yaşandığı 10 dakika içinde endeks neredeyse 700 puan kaybetti. Sert düşüşün hatalı işlemlerden kaynaklandığı düşünülüyor. Yüzde 9'a yakın kayıpların ardından toparlanan endeksler günü yüzde 3'ün hafif üzerinde ekside bitirdi.

Bazı lokomotif hisselerde uzun süre görülen tek yönlü satışlar, düzenleme kurumlarının, bilgisayarların yaptığı algoritma tabanlı işlemler sebebiyle piyasalar üzerindeki kontrolü yitirebildiğini gözler önüne serdi.

Bilgisayar üzerinden yapılan yüksek hızlı işlemlerde, belirli koşullara göre işlemler otomatik olarak yürütülüyor ve saniyenin milyonda biri gibi kısa sürelerde gerçekleşiyor. Bilgisayar üzerinden yapılan yüksek hızlı işlemlerin ABD hisse senedi piyasalarındaki toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 60'a ulaşıyor.

BAZI İŞLEMLER İPTAL EDİLECEK
Nasdaq ve New York borsasında bazı işlemlerin iptal edileceğine dair açıklamalar satışların teknik bir sorun sebebiyle hızlandığı görüşüne destek verdi.

Fakat işlem iptallerinin sadece yüzde 60 oranında yukarı veya aşağı oynayan hisselerde yapılacak olması, Apple ve Procter & Gamble gibi yüzde 60'lar kadar olmasa da belirgin hareketlerin görüldüğü lokomotif hisselerde yatırımcıların ciddi kayıplarının olabileceğini gösteriyor.

Dünkü sert satışlar sırasında Procter & Gamble hisselerindeki kayıplar yüzde 37'ye varmış daha sonra hisse yüzde 2.27 kayıpla kapanmıştı.

Yatırımcılar ve borsa çalışanları düşüşün sebebini anlamakta uzun süre zorluk çekti. Ancak piyasa kapanışına doğru, Procter & Gamble hisse senedinde yaşanan gerilemenin Wall Street'teki düşüşü tetiklediği anlaşıldı. Procter & Gamble hisse senedinin birkaç dakikada 60 dolardan 40 dolara inmesi, endekslerin hızla gerilemesine yol açtı. Borsada yaşanan bu ani gerilemenin ardından Wall Street tekrar toparlanarak, panik satışı öncesi seviyelerine geri döndü.

Sayfa Yükleniyor...