ABD Citigroup'tan çok kârlı çıktı

ABD devleti, Citigroup'taki son hisselerini 12 milyar dolar kârla satıyor.

ABD Citigroup'tan çok kârlı çıktı

ABD devleti, Citigroup'ta sahip olduğu hisselerin elinde kalan son bölümünü de satışa sunarak finansal krizde kurtardığı bankadaki payını elden çıkarırken, kamuyu da 12 milyar dolar kâra geçirdiğini açıkladı.

ABD Hazinesi yetkilisi Tim Massad yaptığı yazılı açıklamada, "Bu satış işlemiyle kurtarma fonu TARP'taki yatırımlarımızı geri alma hedefimizi yerine getirerek vergi mükelleflerini koruduk ve devletin özel işletmelerdeki payını elden çıkarmasını sağladık" dedi.

Hazine Bakanlığı, hisse satışı dışında Citigroup'a hissedar olduğu dönemde aldığı temettüler ve Citigroup varlıklarına getirdiği garantiler sonucunda toplam 12 milyar dolar kâr edilmesi beklendiğini açıkladı.

ABD Hazinesi satış sonrasında, yüzde 27'den geçen yıl yüzde 7'nin altına düşürdüğü Citigroup hisselerine ait varant ve bazı menkul kıymetleri tutmaya devam edecek.

Hazine, 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleşen finansal kriz sırasında Citigroup'un batmaması için bankaya 45 milyar dolar mali yardım yapmıştı.

Citigroup, mali yardım karşılığında Hazine'ye verilen 20 milyar dolarlık imtiyazlı hisseyi daha sonra bedelini ödeyerek geri almıştı. Kalan 25 milyar doları adi hisseye çeviren ABD Hazinesi hisseleri bir yıldan uzun süren bir süreçte kontrollü olarak elden çıkardı.

Sayfa Yükleniyor...