ABD: İran'dan petrol alımlarını azaltın

ABD, İran'dan petrol alan ülkelerin alımlarını daha fazla düşürmesini istiyor.

ABD: İran'dan petrol alımlarını azaltın

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, İran'dan ham petrol alan ülkelerin, ABD yasalarına göre yaptırımlara maruz kalmak istemiyorlarsa, alım miktarlarını daha fazla düşürmeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak bir yıl önce Başkan Barack Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yasaya atfen, "Yasa daha fazla kesinti gerektiriyor, dolayısıyla biz de alıcıların yeni kısıntılar yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Ancak Enerji Bakanı Taner Yıldız dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İran'dan aldığı petrolün miktarının azaltılması yönünde ABD'den bir talep olmadığını ve bu konuda cari işlemin aynı şekilde devam ettiğini söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin bu ülkeden aldığı doğalgazın da, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımların kapsamı dışında bırakılması konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Washington'da bir Senato yetkilisi ise şöyle konuştu: "Dışişleri bakanlığımızın Türk muhataplarına, İran'dan yaptıkları ithalatın, nihai olarak tamamen kesilmesi hedefine yönelik olarak önemli miktarlarda azaltılmasının yasa gereği olduğunu hatırlatmamış olduklarına inanmakta güçlük çekiyorum. Ancak kendilerine uyarı yapılmış olsa da olmasa da, ABD yasaları geçerlidir."

Senato kaynağı, tüketici ülkelerle İran'dan petrol ithalatlarının kısılması konusunda sürdürülen müzakerelerin hassasiyeti gerekçesiyle adının açıklanmasını istemedi.

KARAR 8 ARALIK'TA
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Hindistan, Güney Kore ve diğer bazı ülkelere İran'dan petrol alımlarını azalttıkları için verdiği altı aylık muafiyetin uzatılması konusunda 8 Aralık'ta, Çin ve Singapur için ise bu ay bitmeden karar vermesi bekleniyor. Türkiye de 3 Aralık'a kadar ABD'den istisna almıştı.

Yaptırım mevzuatını hazırlayan Senatörler Robert Menendez ve Mark Kirk, yeni bir dönem muafiyet almak isteyen ülkelerin ithalatlarını yüzde 18 oranında düşürmüş olmaları şartının getirilmesini istiyorlar.

Ancak tüketici ülkelerin alımlarını adım adım azaltmaları beklenirken, mevsimsel talep ve piyasa koşulları gibi etkenler de denklemi etkiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bazı ülkelerin kış mevsimde artan yakıt ihtiyacını dikkate alarak yeni kısıntılarda oranın en son yapılan kesintiye göre değil, bir yıl önceki düzeylere göre belirlenmesini düşündüğü bildiriliyor.

ABD'nin bu ülkelerle yaptığı müzakereler, İran'dan alımlarını ne kadar kısacakları sorusundan çok, uzun vadeli tedarik konusuna ve kısıntıların ne şekilde yapılacağına odaklanıyor.

Türkiye İran'dan alımlarını yüzde 20 oranında azalttıktan sonra Haziran'da altı aylık yaptırım muafiyeti almıştı. İran'dan ithalatı, Kasım'da açıklanan ticaret verilerine göre, Ekim ayında yüzde 30'dan fazla düşüş gösteren Türkiye, petrol alımı için Suudi Arabistan ve Irak'a yönelmiş durumda.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın enerji konusundaki en yetkili diplomatı olan Carlos Pascual ve diğer yetkililer, İran'dan en çok petrol alımı yapan ülkelerle görüşürken, bir yandan da, alıcılara alternatif kaynak sunabilmek için diğer önde gelen petrol üreticileriyle temas ediyorlar.

ABD, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarının nükleer silah yapımını amaçladığı gerekçesiyle, bu faaliyetin finansman kaynaklarını kesmek için İran'a yaptırımlar uyguluyor.

Sayfa Yükleniyor...