ABD ve Türkiye'den 100 milyar dolarlık ticaret mesajı

Ticaret Bakanı Pekcan, "Biz Türkiye olarak ABD ile yakın işbirliği içinde çalışmaya hazırız. 100 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için ile ara vermeden devam edeceğiz" dedi. ABD Ticaret Bakanı Ross da, "ABD tarafından Türkiye'ye 50 milyar dolar, Türkiye tarafından da ABD'ye 50 milyar dolar ticaret gerçekleşeceğini umuyoruz. Bu şekilde ticaret miktarımız çok dengeli ve çok büyümüş olacak" diye konuştu.

ABD ve Türkiye'den 100 milyar dolarlık ticaret mesajı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Pekcan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"ABD Ticaret Bakanı Ross ile Türkiye'de bulunduğu sürede verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Tekstil, mobilya, mermer, otomotiv, sivil havacılık, çimento ve kimya gibi bazı sektörleri öncelikli sektörler olarak belirledik.

ABD ile Çin arasında bazı sorunların çeşitli sektörlerde önemli ilave ticaret hacmi yaratacağını tespit ettik, ABD'ye ürün tedarike hazır olduğumuzu ifade ettik.

Türkiye açısından demir çelik gibi sektörlerde karşılaştığımız engeller Genelleşmiş Preferanslar Sistemi'nden (GSP) çıkarılmamızın sonuçları, otomobil sektöründe uygulanması muhtemel önlemlere de değindik. ABD tarafında da bu konudaki talep ve önerilerimizi iletmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda özellikle SEC 232 olarak bilinen ilave gümrük vergilerinden bazı ülke örneklerinde olduğu gibi ülkemizin de muaf tutulması yönünde taleplerimizi paylaştık.

100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için engeller kalkmalı. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması için en çok potansiyele sahip sektörlerden biri de sivil havacılık sektörü. Mobilya, otomotiv, yan sanayi, hazır giyim sektörlerinde ABD piyasasından daha çok pay almak istediğimizi ilettik. 

"ABD İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ"

Biz Türkiye olarak ABD ile yakın işbirliği içinde çalışmaya hazırız. 100 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için Sayın Ross ile ara vermeden devam edeceğiz.

Kısa süre içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump bir araya gelecek. Buradaki konuldan biri yatırım ticaret olacaktır." 

ABD ve Türkiye'den 100 milyar dolarlık ticaret mesajı - 1

ROSS: 52 TÜRK FİRMASI İLE GÖRÜŞTÜK

Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin yüksek ve dengeli olmasını hedeflediklerine işaret eden Ross, "Bizim hedefimiz 100 milyar dolar. Bu da şu anki seviyenin birkaç kat üstü. ABD tarafından Türkiye'ye 50 milyar dolar, Türkiye tarafından da ABD'ye 50 milyar dolar ticaret gerçekleşeceğini umuyoruz. Bu şekilde ticaret miktarımız çok dengeli ve çok büyümüş olacak. Bu rakamlar yüksek ama nispeten de küçük rakamlar. Çünkü, her iki ülkenin, özellikle ABD'nin mallar ve hizmetler alanında yaptığı ticarete kıyasla küçük rakamlar" diye konuştu.

Ross, bu noktada mütekabiliyet kavramının çok önemli olduğunu ve her iki ülkenin de kendi ticaret hacmini artıracağını söyledi. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de 5 gün geçirdiklerini anımsatan Ross, Türkiye'de yatırımı bulunan 43 ABD'li ve ABD'de iş fırsatlarını değerlendirmek isteyen 52 Türk firmayla görüştüklerini bildirdi.

En kısa zamanda somut olarak neler yapabileceklerine odaklandıklarını vurgulayan Ross, şunları kaydetti: "Bunlar bizim Başkanımız (Trump) ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanacak. Ayın 25'inde yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısında, her iki ülkenin başkanları tarafından da dile getirilip duyurulacaktır. Bu ilk adımdan sonra biz somut sonuçlar ve hemen sonuç alabileceğimiz adımlarla devam etmek istiyoruz. Bunun içinde birçok sektör var."

Sayfa Yükleniyor...