ABD'de bankalar stres testinden geçiyor

ABD'de büyük bankaların uzun bir resesyona dayanma gücünün sınanacağı "stres testleri" başladı.

ABD'de bankalar stres testinden geçiyor

ABD bankacılık düzenleme ve denetleme kurumları, ülkenin büyük bankalarının uzun bir resesyona dayanma gücünün sınanacağı "stres testlerine" başlandığını açıkladı.

Varlıkları 100 milyar doların üzerinde olan 20'ye yakın finans kuruluşuna uygulanacak testler, bankaların ABD Hazinesi'nin adi hisseye çevrilebilir imtiyazlı hisse alımı yoluyla sermaye desteği programından faydalanmaya ihtiyacı olup olmadığını belirleyecek.

Geçen yıl bankalara 200 milyar dolara yakın sermaye desteği sağlayan Hazine programına paralel olarak başlatılan ve Sermaye Destek Programı adı verilen program kapsamında Hazine'nin 700 milyar dolarlık kurtarma fonunda kalan ödenekler dağıtılacak.

ABD Merkez Bankası (Fed), denetleme ve düzenleme kurumları tarafından Nisan ayı sonuna kadar tamamlanacak testler bankaları iki senaryoya göre sınayacak.

Bankalar, "baz senaryo" olarak adlandırılan ilk senaryoya göre özel ekonomik konsensus tahminleri ışığında sınanacak. İkinci "daha olumsuz" senaryoda ise bankalar daha derin ve uzun sürecek bir resesyona göre sınanacak.

Bazı analistlerin bekledikleri kadar ağır olmayan stres testlerinin ayrıntılarının dün açıklanmasının ardından finans ve bankacılık hisseleri yükselmiş, ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın Wall Street'te denetimin artırılması çağrılarının ardından kazanımlar geri verilmişti.

Fed Başkanı Ben Bernanke, bankalara önce özel kaynaklardan sermaye bulması için fırsat verileceğini, bunun mümkün olmaması durumunda Hazine'nin bankalardan dönüştürülebilir imtiyazlı hisse alabileceğini söylemişti.

Bankalarda zararların artması halinde imtiyazlı hisseler adi hisseye çevrilerek, devlet bankada doğrudan ortak pozisyonuna geçebiliyor ve bankanın zararlarının karşılanması olasılığını artırıyor.

Sayfa Yükleniyor...