ABD'de bütçe açığı 1.7 trilyon dolar bekleniyor

ABD'de 2009 bütçe açığının 1.75 trilyon dolar olması öngörülüyor. Açığın gayrı safi milli hasılaya oranı yüzde 12.3 seviyesinde.

ABD'de bütçe açığı 1.7 trilyon dolar bekleniyor

ABD hükümet yetkilileri, ABD Başkanı Barack Obama'nın sosyal  güvenlik sisteminde reform yapmayı ve ABD ekonomisine istikrar kazandırmayı amaçlayan bütçesinin  2009'da 1.75 trilyon dolar açık öngördüğünü belirttiler.

    Barack Obama'nın ilerleyen saatlerde Kongre'ye sunacağı bütçe teklifinde açığın gayrı safi milli  hasılaya oranı yüzde 12.3 seviyesinde. Bu rakam, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük bütçe  açığının beklendiği anlamına geliyor.

    Obama, kendisinden önce gelen Bush yönetiminden devraldığı 1 trilyon doların üzerindeki bütçe  açığını, başkanlık döneminin sonuna geleceği 2013 başlarına kadar yarı seviyesine indirmek istediğini  belirtmişti. Kongre'ye bugün sunulacak bütçe teklifinde tarım ve diğer alanlarda sübvansiyonların  azaltılarak bu hedefe ulaşılmasını öngörülüyor.

    İsimlerinin gizli kalmasını isteyen üst düzey iki hükümet yetkilisi, Obama'nın açıklayacağı bütçedeki  pahalı politikaların başka alanlardaki harcamaların azaltılmasıyla dengeleneceğini belirttiler.

    Bir yetkili, "(Bütçede) siyasi açıdan baş ağrıtacak bazı kalemler olduğuna eminiz ancak asli  görevimiz ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve bütçeyi ileriki dönemler için daha iyi bir konuma  getirmek" dedi.

    Diğer yetkili ise Barack Obama'nın bütçe açığının gelecek yıllarda düzenli olarak azalmasını ve 2013  yılında 533 milyar dolara düşmesinin beklediğini belirtti. Yetkili, bu açığın GSYH'nin yüzde 3'üne denk  geleceğini ve bu seviyede kalmasının beklendiğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...