ABD'de düzelme uzun sürecek

ABD ekonomisinde büyümenin, durgunluk bitse bile uzun süre zayıf kalacağını düşünenler var.

ABD'de düzelme uzun sürecek

ABD ekonomisinde büyümenin, durgunluk bittikten sonra uzun süre kriz öncesindeki düzeye ulaşmayabileceği belirtiliyor. Reuters'ın analizine göre, kriz bittikten sonra, Amerikan halkının yaşam standardı, son on yılda alıştığından daha düşük olabilir.

ABD'de büyümenin yavaş kalacağı beklentisi, iki etkene dayandırılıyor. ABD hükümetinin bankalara sermaye aktarımı ve krizle mücadele programı nedeniyle artan borcunun, eninde sonunda enflasyonu artırarak faizlerin yükselmesine neden olacağı tahmin ediliyor.

Yüksek faizlerin de büyümenin hızlanmasını engelleyeceği öngörülüyor.

Diğer yandan, yüksek işsizlik oranının dönemsel olmaktan çıkıp yapısal hale geleceği tahminleri yapılıyor. Kriz nedeniyle artan işsizliğin, işgücünün ekonomideki değişikliklere ayak uyduramaması nedeniyle daha da yükselmesi olasılığı üzerinde duruluyor.

Bu görüşü savunanlara göre, mevcut işlerle, işsizlerin yetenekleri arasında bir uyumsuzluk olduğu için işsizlik daha da yükseliyor. ABD'de işsizliğin yapısal hale gelmeye başladığını savunan JPMorgan ekonomisti Michael Feroli'ye göre, ABD'de halen yüzde 5 olan doğal işsizlik oranı yüzde 6'ya doğru yükselmeye başladı.

Yüksek bütçe açığı ve işsizlik oranının, ABD ekonomisinin potansiyel büyüme hızını düşüreceği belirtiliyor. Potansiyel büyüme, ekonominin yüksek enflasyon yaratmadan büyüdüğü hız olarak tanımlanıyor.

ABD ekonomisi için, potansiyel büyüme hızının, yüzde 2.5 ile 2.75 arasında olduğu kabul ediliyor. Deutsche Bank ekonomisti Torsten Slok, durgunluk bittikten sonra, ABD ekonomisinin potansiyel büyüme hızının yüzde 2'ye düşeceğini tahmin ediyor. Harvard Üniversitesi Profesörü Kenneth Rogoff ise daha kötümser. Rogoff'a göre, durgunluk sonrasında ABD ekonomisinin büyüme oranı, potansiyel hızın en az 1 puan altına inecek.

Sayfa Yükleniyor...