ABD'de kart mağdurları rekor düzeyde

ABD’de borcu ödenmeyen kredi kartlarının, tüm kredi kartları içindeki oranı Mayıs'ta tarihin en yüksek seviyelerine tırmandı. Bu oran, Bank of America için yüzde 12.5’e, American Express için yüzde 10.4’e, Citigroup için yüzde 10.5’e çıktı.

ABD'de kart mağdurları rekor düzeyde

ABD'de, geçen ay kredi kartı borcu ödememe oranı rekor seviyede arttı.

Ülkenin en büyük bankası Bank of America, Nisan ayında yüzde 10.47 olan kredi kartı borcunu ödememe oranının Mayıs ayında yüzde 12.50'ye yükseldiğini açıkladı.

ABD'de kredi kartı satışlarının yaklaşık dörtte birini sağlayan American Express'in ise Nisan ayında yüzde 9.90 olan kredi kartı borcunu ödememe oranı geçen ay yüzde 10.4'e çıktı.

MasterCard damgalı kredi kartlarının en büyük sağlayıcısı Citigroup, kredi kartı borcunu ödemeyenlerinin oranının Nisan ayında yüzde 10.21 iken Mayıs ayında bu oranın yüzde 10,50'ye çıktığını bildirdi.

Greenwood Capital Associates şirketinde portföy yöneticisi Walter Todd, ''Zarar kaydetme oranı rekor seviyelerde yükseldi'' dedi.

Kredi kartı kayıpları genellikle işsizlik oranındaki artışı takip ediyor. ABD'de Mayıs ayında yüzde 9.4 ile 26 yılın en yüksek seviyesine çıkan işsizlik oranının, bu yılın sonuna kadar yüzde 10'u aşması bekleniyor.

Bankacılık sektöründe kredi kartı kayıplarının, uzmanların ve banka yöneticilerin beklediği üzere bu yıl yüzde 10'u geçmesi halinde kredi zararının 70 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor.

Macquarie Research şirketinde görevli John Williams, ''Gelecek 12 ayda makro güçlükler ve kredi kalitesi kaygılarının, ABD'li kredi kartı tedarikçilerine baskı yapacağına inanmayı sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Ancak Capital One Financial ve Discover Financial Services gibi küçük kredi kartı şirketleri, borç ödememe oranının beklenenden daha az büyüdüğünü bildirdiler.

Capital One Financial, kredi kartı borcunu ödememe oranının yüzde 8.56'dan yüzde 9.41'e, Discover Financial Services ise yüzde 8.26'dan yüzde 8.91'e yükseldiğini açıkladı.

ABD'nin ikinci büyük bankası ve Visa damgalı kredi kartlarının en büyük tedarikçisi JPMorgan Chase de kredi kartı borcunu ödememe oranının Nisan'da yüzde 8.07 iken Mayıs ayında yüzde 8.36'ya çıktığını, ancak en büyük kredi kartı şirketleri arasında halen en iyi performansı sürdürdüğünü belirtti.

Kredi kartı kuruluşları, kredi limitlerini sıkılaştırarak, standartları artırarak ve mevduatları kapatarak kendilerini korumaya çalışıyor. Bu kuruluşlar daha fazla zararın önüne geçmek için ayrıca ödülleri azaltıyor, faiz oranlarını artırıyor ve kredi kartı ücretlerini artırıyorlar.

ABD'de yönetim geçen ay kredi kartı ücretlerine ve faiz oranlarına sınırlama getiren bir yasayı onaylamıştı.

Sayfa Yükleniyor...