ABD’de yeni paket kurtaracak mı?

Piyasalar Obama’nın ekonomik canlandırma paketini umutla beklerken, paketi eleştiren ekonomistlerin sayısı giderek artıyor. Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Paul Krugman, paketin istenen sonuçları vermeyeceğini savundu.

ABD’de yeni paket kurtaracak mı?

Obama’dan beklenen canlandırma paketine şüpheyle yaklaşan ekonomistler kervanına 2008’de Nobel Ödülü’nü alan Paul Krugman da katıldı.

Krugman, New York Times’taki köşe yazısında, Obama’nın, ekonomiyi canlandırmak amacıyla ekonomiye ani destek sağlama amacını bir kenara bırakarak, daha uzun vadeli düşünmesi gerektiğini belirtiyor.

Krugman, tezini desteklemek için, Obama döneminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi’ne başkanlık edecek Christina Romer ve Obama’nın başekonomisti olacak olan Jared Bernstein’ın hazırladığı bir raporun sonuçlarına yer veriyor. Krugman’a göre, Romer ve Bernsteın’ın raporu, Obama’nın planının istenen sonucu getirmeyeceğini açık bir şekilde ortaya koyuyor.

2010’DAN SONRA...
Romer-Bernstein raporuna göre, Obama’nın planı maksimum etkisini 2010’un son çeyreğinde gösterecek. Planın etkileri 2010’dan sonra hızla kaybolacak. Planın uygulanmasıyla, işsizlik oranı 2011’in son çeyreğinde yüzde 6.3, gelecek üç yılda ise ortalama yüzde 7.3 olacak. krugman, yüzde 7.3’lük bir işsizliğin “korkutucu” olduğuna dikkat çekerek, bu kadar yüksek bir işsizliğin ABD’yi japonya’daki benzer bir deflasyon tuzağına girme riskiyle karşı karşıya bıraktığını savunuyor.

PLAN NEDEN KISA VADELİ OLMAK ZORUNDA?
Romer ve Bernstein, raporlarında, altyapı yatırımları için harcanan 1 doların, istihdam yaratılmasında, 1 dolarlık vergi indiriminden daha etkili olduğunu vurguluyor. Ancak raporda, hükümet yatırımlarının kısa bir sürede etkili bir şekilde uygulanmasının da bir sınırı olduğu belirtiliyor. Bu noktada, Krugman şu soruyu soruyor: Plan neden kısa vadeli olmak zorunda?

Obama’nın planı önümüzdeki iki yılda istihdam yaratacak yatırım projelerine odaklanıyor. Ancak Krugman’a göre, madem işsizlik iki yıl sonra da yüksek kalacak, o zaman plan uzun vadeli yatırım projelerini de kapsamalı. Krugman, Obama’nın planının içerdiği yatırımların “hemen başlamaya hazır” olanlarla sınırlı olduğuna dikkat çekiyor.

Krugman, Obama’ya, planın öngördüğü vergi indirimlerini bir kenara bırakarak hükümetin önündeki yatırım olanaklarına daha geniş bir şekilde bakmasını tavsiye ediyor.

Sayfa Yükleniyor...