ABD'den 5 büyük bankaya para cezası

ABD hükümeti, dünyanın önde gelen beş bankasının, yaptıkları çeşitli yolsuzluklar nedeniyle 5,6 milyar dolar ceza ödeyeceğini açıkladı.

ABD'den 5 büyük bankaya para cezası

ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan yazılı açıklamalara göre, dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan Citigroup, JP Morgan Chase, Barclays ve Royal Bank of Scotland, küresel döviz piyasalarında manipülasyon yaptıklarına ilişkin suçlamalarını kabul etti.

Açıklamada, ABD ve İngiltere'deki denetleyici kuruluşlara toplamda 5,6 milyar dolar ceza ödeyecek bankaların, günlük işlem hacmi 5 trilyon doları aşan küresel döviz piyasalarında 2007-2013 yılları arasında birbirleriyle gizlice iştirak ederek, döviz kurlarını kendi çıkarları doğrultusunda manipüle ettiği belirtildi.

Ayrıca, İsviçre merkezli UBS'in de uluslararası finansmanlarda kullanılan gösterge faiz oranı LIBOR'da manipülasyon yaptığı gerekçesiyle 203 milyon dolar cezaya çarptırıldığı bildirildi.

UBS, iki yıl önce de aynı nedenle 1,5 milyar dolarlık ceza ödemek zorunda kalmıştı. İngiliz bankası Barclays de benzer usulsüzlükler nedeniyle 453 milyon dolar ceza kesilmişti.

Bu arada, Bank of America'nın ayrı bir soruşturma kapsamında Fed'e 205 milyon dolar uzlaşma bedeli ödeyeceği açıklandı. Bank of America, ABD Adalet Bakanlığı'nın diğer 5 banka için açtığı soruşturmaya dahil edilmedi.

Uluslararası bankalar, küresel döviz piyasaları ve faiz oranlarında yaptıkları yolsuzluklar nedeniyle şimdiye kadar 9 milyar dolar ceza ödemek zorunda kaldı.

Sayfa Yükleniyor...