ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Amerikan Senatosu, İran’a yönelik yeni ekonomik yaptırımlar içeren paketi kabul etti. Pakette, doğalgaz karşılığı Türkiye'den İran'a altın girişinin önünü kesecek önlemlere de yer verildi.

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

ABD Senatosu, İran'a yeni ekonomik yaptırımlar öngören paketi oybirliğiyle kabul etti.

İran'ın enerji, liman, nakliyat ve gemi sanayi sektörleriyle iş yapılmasına yaptırımlar getiren paket, bu ülkeye grafit, alüminyum ve çelik gibi, gemi sanayi ve nükleer sektörlerle alakalı ürünler satan veya tedarik eden bireylere cezalar öngörüyor.

Düzenlemede ayrıca İran'a Türkiye'den altın girişinin de önünü kesecek önlemlere de yer verildi.

Paket, yaptırımların atlatılmasına dönük çabaları önleme noktasında, İran’a kıymetli madenlerin satışı ya da transferini yasaklamaya dönük tedbirler de getiriyor.

Bundan böyle bir ülkenin İran'dan doğalgaz ya da petrol alması sadece, bedelini İran'ın yasal mal veya hizmetleri satın almada kullanabileceği açık bir hesaba yatırmasıyla mümkün olacak.

Yaptırımlar Temsilciler Meclisi'nin onayını aldıktan sonra Başkan Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek.

DOĞALGAZA KARŞI ALTIN
Bilindiği gibi İran, ABD yaptırımları nedeniyle Türkiye'ye verdiği gaz karşılığındaki alacaklarını transfer edemiyor. Tahran bu nedenle Türkiye'nin TL olarak yatırdığı bedelleri altına çeviriyor.

'ALTIN OYUNUNU BOZACAĞIZ'
İsmini vermek istemeyen ABD’li bir üst düzey senato yetkilisi hafta içinde “Türkiye'nin altın oyununu bozacağız” sözleriyle İran’a yönelik yaptırımların kımetli madenleri de kapsayacağının sinyalini vermişti.

ÇAĞLAYAN: ABD'NİN KENDİSİNİ BAĞLAR
Bakanı Zafer Çağlayan da ABD’li yetkilinin bu açıklamasını eleştirmiş ve "ABD'nin yaptığı kendisini bağlar, bizim çok sayıda uluslararası anlaşmamız var" diye konuşmuştu.

Türkiye'nin 10.7 milyar dolar altın ihracatına karşın 6.7 milyar dolar ithalat yaptığını belirten Çağlayan, “Bal gibi ihracat yapıyoruz. Biz eğer her ihracatı bir sebebe bağlamaya kalkarsak 20 bin tane ürün ihracatı yapıyoruz. Bu konuya takılmayın" ifadelerini kullanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...