AB'deki Türk girişimci sayısı 150 bine yaklaştı

Avrupa Birliği sınırları içerisindeki Türk girişimci sayısı 149 bini buldu. Bunlardan 77 bini Almanya'da yer alıyor.

AB'deki Türk girişimci sayısı 150 bine yaklaştı

Avrupa Birliği'ndeki (AB) Türk girişimci sayısı 149 bine ulaştı.

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından 2016 yılı için yapılan araştırmaya göre, Almanya'da 3 milyon 100 bin Türk yaşıyor. Almanya'da yaşayan Türklerden 1 milyon 700 bini Türk pasaportu taşırken, Alman pasaportu sahibi yetişkin sayısı 980 bin, Alman pasaportu sahibi çocuk sayısı ise 360 bin.

Araştırmaya göre, AB sınırları içerisindeki Türk girişimci sayısı 149 bine ulaştı.

TAVAK Başkanı Faruk Şen, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, AB içinde 3,5 milyon çalışan Türkiye kökenli olduğunu ve bu rakamın tüm AB içindeki çalışanlar arasında 0,67 oranına tekabül ettiğini kaydetti.

Şen, Almanya'da yaşayan Türklerin yıllık gelirlerinin yaklaşık 18,4 milyar euro olduğunu belirterek, bunun 16,6 milyar eurosunun harcamalar için kullanıldığını, yaklaşık 1,8 milyar eurosunun ise tasarruf edilebildiğini bildirdi.

SADECE ALMANYA'DA 77 BİN TÜRK GİRİŞİMCİ

Faruk Şen, sadece Almanya'da 77 bin 200 Türkiye kökenli girişimci bulunduğuna, bu işverenlerin Almanya ekonomisi için yadsınamayacak düzeyde olduğuna dikkati çekti.

2006-2012 yılları arasında Almanya'dan Türkiye'ye 253 bin geri dönüş yapıldığını bildiren Şen, 2023 yılında Almanya'daki Türkiye kökenli işveren girişimci sayısının 95 bini bulmasını tahmin ettiklerini ifade etti.

Yapılan araştırmada AB ile Türkiye arasında yaşanan bazı olumsuzluklara karşın sayı bazında bir gerileme olmadığının, sadece ciro ve karda bir gerileme bulunduğunun ortaya çıktığını kaydeden Şen, AB içinde Türk girişimcilerin 126 ayrı sektörde yatırım yaptığını, diğer göçmen kökenli girişimcilerin ise sadece 5 branşta yatırım yaptığını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...