AB’den 5 bin ton dondurulmuş et alınacak

Et ve Balık Kurumu, AB'den 19,1 bin ton et ithalatı için açılan tarife kontenjanı çerçevesinde, 5 bin ton taze dondurulmuş et ithalatı yapılması için ihale açtı.

Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 30 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2006/11439 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde, 5 bin ton taze dondurulmuş karkas sığır eti ithalatı için ihale, 6 Ekim'de, saat 15:00'de yapılacak.

Etin, bin tonu Sakarya, bin tonu Ankara, 1500 tonu Adana, bin tonu Van, 500 tonu da Diyarbakır kombinasına teslim edilecek. İthalat, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya (Niedersachsen ve Nordrhein Westfalen bölgeleri hariç), Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Malta, İtalya (Sardunya Adası, Sicilya ve Piemonte bölgeleri hariç), İsveç (Vastmanland Bölgesi, Halland, Kornoberg, Skane, Jonkoping, Kalmar, Blekinge, Ostergotland, Vastra Gotland, Varmland, Orebro ve Sodermanland bölgeleri hariç), Polonya, Yunanistan (Voreio bölgesi hariç), Slovakya ve Slovenya'dan yapılabilecek.

İhale dokümanı, 250 lira bedel karşılığı alınabilecek.

İthal edilecek etin, yüksek besi randımanlı, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown swiss kültür ırkı ve melezleri, erkek sığırlardan üretilmesi, kesim esnasında hijyenik kurallara azami dikkat gösterilmesi, karkasın üzerinde kıl, deri, işkembe içeriği, kan ve benzeri bulgular bulunmaması, her bir karkasın ortalama 250-350 kg arasında, açık kırmızı renkte ve kendine has kokuda olması gerekiyor.

Karkaslar, kesimi yapan kombina/mezbahanın yetkili veteriner hekimi tarafından mühürlenmiş, 4'e bölünmüş, kesim sonrası minimum 24 saat -1/ 6;C;de ön soğutmaya tabi tutulmuş, daha sonra -40 derecede, merkezi ısı -18 derecede olacak şekilde usulüne uygun olarak şoklanmış, sevkiyattan önce gıda muhafazasına uygunluğu belgelenmis stokinet ile ambalajlanmış olacak.

Kesimi yapılacak sığırların, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan sığırların kesimine izin verilecek.

Kesimler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın elemanlarınca denetlenmi ş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak.

Hayvanların kesimleri EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre müslüman kasaplar tarafından yapılacak. Et üretiminin her aşaması ve yükleme, EBK'nın görevlendireceği ara denetim elemanları tarafından kontrol edilecek. Postmortem muayenesi sonucu hastalıklı (şartlı değerlendirilebilecek olanlar dahil ) olan ve şartnameye uygun olmayan etler alınmayacak. Denetimin sağlıklı yürütülmesini teminen yüklenici aynı anda en fazla iki tesiste üretim yapabilecek. Sevk edilecek etlerin yüklendiği araçların veya konteynırların kapıları mühürlenecek. Mührü olmayan veya bozuk olan araçlardaki etler teslim alınmadan iade edilecek.

İthalatçı, ihracatçı ülkenin sığır etine ilişkin, hormon ve antibiyotik gibi kalıntı izleme programında olduğu, etlerin kalıntı izleme planına göre limitler dahilinde olduğu belgelendirilecek. Kesilen hayvanların kesimden sonra BSE yönünden negatif olduğuna dair analiz raporu istenecek.

İhracatçı ülkede ön muayenesi yapılmış olan taze dondurulmuş karkas sığır etleri, dezenfeksiyonu yapılmış, sevkiyat süresince iç ısı değişimlerini g österen donanıma sahip, -18 derecede ürün taşımaya uygun frigo firik araçlarla veya kendinden soğutuculu (-18/6;C;de) konteynırlarla, kapıları çıkış noktasında mühürlenerek yapılacak.

Teslimatı gerçekleştirilecek taze dondurulmuş sığır etlerinin kesimi ile teslimatı arasındaki süre 45 günü geçmeyecek. Konteynır ile toplu yapılan teslimatlarda, teslim alınan konteynırlar 20 gün içerisinde boşaltılacak.

İthal edilecek etlerin ön muayenesi, kesimin yapıldığı kombina/mezbahada yapılacak, kesin kabule esas muayene ise teslimatın yapılacağı kombinada yetkili komisyon tarafından gerçekleştirilecek.

Ödemeye esas ağırlık, teslim yerinde ve/veya idarenin uygun göreceği yerde ve usulde yapılan tartım sonucu belirlenecek.

İhale edilen 5 bin tonluk etin tamamı başlama tarihinden itibaren 50 gün içinde teslim edilecek. İşe başlama tarihi ne olursa olsun malların teslim tarihi (süre uzatım halleri de dahil olmak üzere) 30 Aralık 2010 tarihini geçemeyecek.

AB'den et ithalatı için tarife kontenjanı açılmasına yönelik 30 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2006/11439 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde, 5 bin tonluk karkas et ithalatında, azami yüzde 30 oranında olmak kaydıyla, İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde belirlenen gümrük vergisinin yüzde 50'sinin uygulanması öngörülüyor.

Aynı kararnamede, 14,1 bin tonluk et ithalatında ise azami yüzde 43 oranında olmak kaydıyla, İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde söz konusu ür ün için tespit edilen gümrük vergisinin yüzde 70'inin uygulanması öngörülüyordu.

Et ithalatındaki gümrük vergileri, yüzde 225'ten, 1 Ocak 2011'e kadar kadar yüzde 30'a indirilmişti.

Sayfa Yükleniyor...