ABD’li finans kalesi yeniden yapılanıyor

Krizi öncesi “Amerikan finans dünyasının kalesi” olarak bilinen Citigroup yeni bir yapılanma süreci izliyor. Faaliyet alanını daraltacağı tahmin edilen Citigroup aracı kurum faaliyetlerinde Morgan Stanley ile ortaklık yoluna gidiyor.

ABD’li finans kalesi yeniden yapılanıyor

Citigroup ve Morgan Stanley, aracılık birimlerini birleştirecek anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı.

Buna göre Citigroup, Smith Barney, Smith Barney Avustralya ve Quilter birimlerinin yüzde 49’unu elinde tutup, geriye kalan hisseleri 2.7 milyar dolara Morgan Stanley’ye devredecek.

Yüzde 51’lik çoğunluk hisseye sahip olacak olan Morgan Stanley, üç yıl sonra ortaklıktaki payını artırma seçeneklerini değerlendirecek. Ancak Citigroup ortaklıkta en az beş yıl ciddi bir payı elinde tutacak. Citigroup’un tüm hisseleri devretmesi halinde Morgan Stanley’den alacağı para tüm vergiler çıkarıldıktan sonra yaklaşık 5.8 milyar dolar olacak.

Diğer yandan Citigroup’un sermaye artırabilmek ve bankanın sağlıklı bölümlerini toksik varlıklarından ayırmak için varlık satışlarına devam etmesi bekleniyor. Küresel kriz öncesi dünyanın en büyük bankası olan Citigroup, 22 Ocak’ta bilanço açıklarken “finansal süpermarket” olarak da adlandırılan iş yaklaşımından resmen vazgeçtiğini ortaya koyabilir.

Konuya yakın kaynaklar, Citigroup’un iyi banka - kötü banka olarak da adlandırılan bir yapılanma yoluna gitmeyi ve iş modelini küçültmeyi planladığını belirtti. Buna göre, banka istenmeyen varlıklar ve karmaşık borçlar gibi bazı faaliyetlerini ayrı bir yapıya aktarmayı planlıyor.

600 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK ‘KÖTÜ BANKA’DA
Citigroup’un “kötü bankasında” bankanın bilançosunun üçte birine denk gelen 600 milyar dolara yakın sorunlu varlık yer alacak. kötü bankanın varlıkları zaman içinde ya satılacak, ya da bilançodan ayrılacak. Citigroup’un kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve perakende bankacılık alanlarına odaklanması ve al-sat birimini nispeten daha küçük tutması da bekleniyor.

Bu arada Wall Street Journal, Citigroup’un artık büyük firmalara yönelik perakende bankacılık hizmetlerine ve seçilmiş piyasalardaki müşterilere sağlanacak bireysel bankacılık faaliyetlerine odaklanacağını bildirdi. Habere göre Citi’nin çıkmayı planladığı alanlar arasında tüketici finansmanı faaliyetleri ve japonya’daki tüketici odaklı bankacılık aktiviteleri bulunuyor.

Citigroup, ABD hükümetinin finansal şirketleri kurtarma planı kapsamında Ekim’de 25 milyar dolar, Kasım’da ise 20 milyar dolar sermaye yardımı almıştı.

Sayfa Yükleniyor...