'ABD'li şirketler işimizi kapmak istiyor'

Türk şirketleri, Libya’da ve yakın ülkelerde Avrupa ve ABD’li şirketlerin taşeronu konumuna düşmekten korkuyor. TMB Başkanı Eren, "Bombalayan ülkeler, Libya’ya demokrasi getirdikten sonra harcadıkları silah paralarını alana kadar iş yapacaklardır" dedi.

'ABD'li şirketler işimizi kapmak istiyor'

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yönetimine göre, Fransa’nın önde göründüğü Libya operasyonunda Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini kırmak da ana hedeflerden biri. Türk şirketleri, karşılanmasını isteyebilecekleri kayıpların yanı sıra büyük bir iş potansiyelini yitirmekle karşı karşıya. Uluslararası hukuk çerçevesini araştıran müteahhitler, bundan sonra da bölgede ABD ve Avrupalı şirketlerin taşeronu olmaktan kaygı duyuyor.


TMB Başkanı Erdal Eren, yabancı yatırımların korunması anlaşması, uluslararası tahkim garantisi gibi sigortalar olmaksızın Libya’da Türk şirketlerinin büyük işler aldığının hatırlatılması üzerine “Batılı mühendis ve işçinin gitmeye korktuğu ülkelerde biz iş yapıyoruz, çünkü işsiziz. Çünkü Eximbank’ımızın devasa projelere verebileceği paramız yok. Çin gibi işçiye ‘askerliğine saydık’ diyemiyoruz. Kimse bizi rahat yerde işe çağırmıyor. Bizimki mecburiyet cesareti” dedi. Eren, ya kıran kırana ihale olan işleri düşük kâr marjıyla Türk şirketlerinin alabildiğini ya da Batılıların girmeye korktuğu pazarlarda iş yapabildiğini anlattı.

‘DEMOKRASİ’ GETİRİP İHALELERİ ALIRLAR
Cumhuriyet'in haberine göre, Libya pazarına ilişkin şimdilik bir belirsizlik olduğunu belirten Eren, TMB’nin uluslararası hukuk çerçevesini araştırmak üzere bir ekip kurduğunu belirtti. Eren şöyle devam etti:

“16 milyar dolarlık başlamış iş, 1.2 milyar dolar bankadaki alacaklar, şantiyeler vs. bunların karşılanmasını istemek mümkün. Ama Türkiye için en büyük kayıp bölgedeki iş potansiyeli. Yılda 4-5 milyar dolarlık iş aldığımız bir ülkeden söz ediyoruz. Bombalayan ülkeler, Libya’ya demokrasi getirdikten sonra harcadıkları silah paralarını alana kadar iş yapacaklardır. Bu durumda acaba ihaleleri ABD’li ve Avrupalı şirketler alacak da biz onların taşeronu mu olacağız.”

LİBYA İŞÇİSİ RUSYA YOLCUSU
Öte yandan Eren, bu ülkelerdeki kaybın önümüzdeki yakın gelecekte Rusya pazarından telafi edilebileceğini belirtirken 2015’te 50 milyar dolarlık yurtdışı müteahhitlik hedefinin şimdilik korunduğunu söyledi.

Libya, Yemen, Bahreyn başta olmak üzere Türklerin önemli pazarı konumundaki ülkelerde daralma olacağını belirten Eren, şöyle devam etti: “Buradaki kayıpları Katar ve özellikle Rusya pazarında telafi etmeye çalışacağız. Rusya’da 400 milyar dolarlık pazardan söz ediliyor. Bu pastadan pay alabiliriz. Libya’da geri getirdiğimiz hemen hepsi nitelikli çalışanlarımızı Rusya’ya yönlendiririz. Soçi’de dünya kupası finalleri 8 şehirde olacak. Stadyum ve konaklama tesisleri inşa edilecek.”

Sayfa Yükleniyor...