ABD'nin 'Avrupalı başkan' taktiği

AB, IMF Başkanlığı için Fransız Lagarde'ı destekliyor. ABD, IMF'deki 2 numaralı pozisyonunu ve Dünya Bankası başkanlığını tehlikeye atmamak için Avrupalı adaya sıcak bakıyor.

ABD'nin 'Avrupalı başkan' taktiği

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni başkanının seçilmesinde "açık bir sürecin" yürütülmesi çağrısında bulundu.

Geithner, konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, "IMF'nin yeni başkanının hızlı bir biçimde seçilmesine uzanan, açık bir süreç görmek istediklerini" kaydetti.

Reuters ajansının bir haberine göre ise, Washington'ın, IMF başkanlığı için bir Avrupalı adayı desteklemesi bekleniyor.

ABD ile Avrupa arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmaya göre, IMF'nin başkanlığını her zaman bir Avrupalı yürütürken, IMF'nin kardeş kuruluşu olan Dünya Bankası'na ve IMF'nin 2 numaralı pozisyonuna ise bir Amerikalı başkanlık ediyor.

Fransa'nın halen dönem başkanlığını yaptığı G-20 platformu, iki yıl önce "açık, şeffaf ve liyakatı temel alan bir seçim sürecini" onaylamasına karşın, başkan adaylarının milliyetinin, bu süreçte bir kriter olmaktan çıkarılması üzerinde görüş birliğine varamamıştı. IMF içinde son yıllarda güç kazanan bazı yükselen piyasa ülkeleri, kendilerinden adayların da IMF'nin başkanlığına seçilebilmesi gerektiğini belirtiyor.

LAGARDE, IMF BAŞKANLIĞI İÇİN EN MUHTEMEL TERCİH
Reuters'ın haberinde, Avrupa'nın, IMF'nin başkanlığı pozisyonunu elinde bulundurmaya devam edeceğine dair düşüncenin arttığını ve Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın, bu pozisyon için en muhtemel tercih olarak görüldüğü ifade edildi.

Habere göre, isminin açıklanmasını istemeyen bir Kanadalı yetkili, "Gerçek şu ki, bu süreç, bu görevi bir Avrupalının üstlenmesiyle sonuçlanacak" dedi. Ajansın haberinde, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin bu konuda değişimler görmeyi arzu ettiği, ancak IMF ve ABD Hazine Bakanlığı'na yakın kaynakların, nihayetinde ABD'nin, Dünya Bankası'na başkanlık etme pozisyonunu tehlikeye atmamak için, IMF Başkanlığı için bir Avrupalıyı destekleyeceğini söyledikleri belirtildi.

Haberde, Avrupalı liderlerin IMF başkanlığını garantiye almak için hızlı biçimde hareket etmesine karşın, Çin, Brezilya ve Güney Afrika'nın, seçim sürecinin herkese açık olması ve adayların milliyetlerini değil, niteliklerini temel alması gerektiği yönünde açıklamalar yaptıklarına işaret edildi.

YÜKSELEN ÜLKELER KEMAL DERVİŞ'TEN YANA
Lagarde'ın hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde büyük saygı gören bir isim olduğu ifade edilen haberde, yükselen ülkelerin ise IMF'nin yeni başkanı olarak Kemal Derviş'ten yana göründükleri belirtildi.

Üst düzey bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada. "AB, Lagarde'ı destekliyor ve ABD de bundan mutlu, çünkü gerek IMF'deki 2 numaralı pozisyonunu gerekse de Dünya Bankası başkanlığını bırakmaya hazır değil. Bu sefer yükselen piyasa ekonomileri mücadele edecek, ancak kaybedecekler" diye konuştu.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Leal Brainard, Washington'daki bir konferansta yaptığı açıklamada, ABD'nin herhangi bir adayı desteklemediğini, ancak küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorluklar gözönüne alındığında, yeni başkanın hızlı biçimde seçilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ABD ve Avrupa ülkeleri, IMF'nin yeni başkanını seçecek olan İcra Kurulu'ndaki oy ağırlıklarının yüzde 50'den fazlasını ellerinde bulundurmaları nedeniyle, bu süreçte belirleyici bir güce sahipler.

Sayfa Yükleniyor...