ABD'nin en büyüğü Exxon Mobil

Fortune dergisinin ABD'nin ilk 500 şirketi sıralamasında Exxon Mobil 452,9 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. Exxon Mobil'i, Wal-Mart ve Chevron takip etti.

ABD'nin en büyüğü Exxon Mobil

Petrol şirketi Exxon Mobil, geçen yıl 452,9 milyar dolar geliriyle ABD'nin en büyük şirketi oldu.

ABD'de yayımlanan Fortune dergisinin ABD'nin ilk 500 şirketi listesinde geçen yılın en büyüğü Exxon Mobil olurken, bu şirketi 446,9 milyar dolarla Wal-Mart ve 245,6 milyar dolarla Chevron izledi.

ABD'nin en büyük petrol şirketi Exxon Mobil'in iki yıl aradan sonra Wal-Mart'tan birinciliği kapmasında Libya'daki iç savaşın ve yüksek petrol talebinin petrol fiyatlarını artırması önemli rol oynadı. ABD ham petrolünün varil fiyatı 2010 ve 2011 yılları arasında yüzde 19, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 38 yükseldi.

Düşük üretim ve yüksek rafine maliyetlerine rağmen Exxon Mobil'in geçen yıl hisseleri yüzde 20 artarken, gelirleri yüzde 28 artışla 452,9 milyar dolar ve kârı yüzde 35 artışla 41 milyar dolara ulaştı.

Listenin ikinci sırasında yer alan Wal-Mart'ın geçen yıl gelirleri yüzde 6 yükselişle 446,9 milyar dolar olurken, kârı ise yüzde 4,6 düşüşle 15,6 milyar dolara geriledi.

ABD'nin ikinci büyük petrol ve doğalgaz şirketi Chevron ise listede üçüncü sırada yer aldı. Chevron'un gelirleri geçen yıl yüzde 25 artışla 245,6 milyar dolar ve kârı yüzde 41 artışla 26,9 milyar dolara çıktı.

Geçen yılın en büyük 500 şirketi listesinde ilk 10'da yer alan diğer firmalar petrol şirketi ConocoPhilips, otomotiv şirketi General Motors, endüstri ve bankacılık şirketi General Electric, Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway şirketi, tutsat (mortgage) piyasasında faaliyet gösteren Fannie Mae, otomotiv şirketi Ford ve teknoloji şirketi Hewlett-Packard oldu.

Hewlett-Packard, Bank of America'nın yerine ilk 10'a girerken, Bank of America 13'üncülüğe geriledi.

İpotekli konut kredisi olarak bilinen mortgage piyasasında faaliyet gösteren devlet destekli Fannie Mae ilk 10'da zarar eden tek şirket oldu. Fannie Mae'nin zararı 16,8 milyar doları buldu.

Sayfa Yükleniyor...