ABD'nin en kârlı şirketi Exxon Mobil

ABD'nin geçen yıl en kârlı şirketi 30.5 milyar dolarla Exxon Mobil oldu. Exxon'u AT&T ve Chevron izledi.

ABD'nin en kârlı şirketi Exxon Mobil

ABD'li Fortune dergisinin en kârlı şirketler değerlendirmesine göre, ''Fortune 500'' listesinde ikinci sırada yer alan enerji devi Exxon Mobil, 30,5 milyar dolar kârla geçen yıl en fazla kâr eden şirket oldu.

Küresel ekonomideki toparlanmanın başlamasıyla artan petrol fiyatlarının desteğiyle Exxon Mobil'in geçen yıl kârı yüzde 59 artışla 30,5 milyar dolara çıktı.

Önceki yıl ABD'nin en büyük doğalgaz üreticisi şirketlerden XTO'yu satın alan Exxon Mobil'in şu anda küresel üretiminin yarısını doğalgaz üretimi oluşturuyor. Exxon Mobil'in kârı en yakın rakibi Chevron'un kârından 10 milyar dolar daha fazla ve Fortune 500 listesindeki şirketlerin ortalama kârının 52 kat üzerinde bulunuyor.

Exxon Mobil'den sonra en kârlı şirket ise ABD'nin en büyük telefon şirketlerinden AT&T oldu. Fortune 500 listesinde 12'nci sıradaki AT&T, geçen yıl karını yüzde 60 artırarak 19,9 milyar dolara çıkardı.

En kârlı şirketler sıralamasında üçüncü sırada yine bir enerji şirketi olan Chevron yer aldı. Fortune 500 listesinde 3'üncü sırada bulunan ABD'nin ikinci büyük petrol şirketi Chevron'un geçen yılki kârı yüzde 82 artışla 19 milyar dolar oldu.

Fortune 500 listesinde ilk sırada yer alan perakende devi Wal-Mart, 16,4 milyar kârla 6'ncı sıraya yerleşti.

Sayfa Yükleniyor...