ABD'nin not tehlikesi sürüyor

Moody's ve Fitch ABD'nin kredi notunu teyit etti. Ancak notun ileride düşürülmesi ihtimali hala var.

ABD'nin not tehlikesi sürüyor

ABD'de temerrüt olasılığını bertaraf eden anlaşmaya varılmasından sonra, kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch, bu ülkenin AAA olan kredi notunu teyit ettiler. Ancak notun ileride düşürülmesi tehlikesi hâlâ geçerli.

İki kuruluş, notun şimdilik değişmediğini ancak Amerikan yönetiminin, finansal durumu düzene sokmak ve AAA notunu muhafaza etmek istiyorsa, bütçe açıklarını kapatmak için daha fazla önlem alması gerektiğini vurguladı.

Moody's AAA notuna olumsuz görünüm vererek gelecek 12-18 ay içinde bir not indiriminin olası olduğunu belirtmiş oldu. Fitch ise bu ay sonuna kadar Amerikan ekonomisi üzerinde daha derinlemesine bir inceleme yapacağını ve bunun sonunda görünümü olumsuz olarak belirlemesinin de ihtimal içinde olduğunu belirtti.

Yatırımcılar şimdi üçüncü önemli kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un tavrını bekliyorlar.

S&P, diğer iki kuruluştan daha sert bir tavır izlemiş ve Kongre'nin bütçe açıklarını önemli ölçüde düşürecek bir hazırlık yapmaması halinde Ekim ayı ortasına kadar ABD'nin kredi notunu düşürebileceğini açıklamıştı.

ABD'nin kedi notunun düşmesi ihtimalinin hâlâ geçerli olması Amerikan borsalarının dün kötü bir performans göstermesine neden oldu.

Sayfa Yükleniyor...