ABD'ye gerek kalmadı!

YÖK Başkanı Özcan, 'ABD, domatesle Türkiye'yi yok edebilir' iddiasını ortaya attı. Ancak vatandaşın yaşadıkları iddia değil gerçek. Eylül ayının zam şampiyonu olan domates sofralara giremiyor.

ABD'ye gerek kalmadı!

Türkiye bu günlerde domatesi konuşmaya başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ABD ve İsrail'in domatese yerleştirilecek bir genle Türk milletini 20 yıl içinde yok edebileceğini söyledi.

Özcan geçen hafta ortaya attığı iddiayı şu sözlerle açıklamıştı: ''Ülkemizde yetiştirilen domates ve buğdayın tohumlarının büyük bir kısmı, yerli tohumumuz olmadığı için Amerika ve İsrail'den geliyor. Biz niye yapmıyoruz? Tohumculukla ilgili bir araştırma enstitümüz olsa, buna birkaç üniversitemiz öncülük etse fena mı olur? İçine bir genetik mekanizma yerleştirirler, hiç bilmediğimiz hastalıklara kapılabiliriz. Böyle şeylerle, zamanla bir milleti yok edebilirsiniz. Öyle bir şeyler yerleştirirler ki 20 yıl içerisinde o tohumdan yiyen insanlar ölür. Öyle tehlikeler de var. Sadece 'aman paramız dışarı gidiyor' endişesiyle söylemiyorum. Üniversitelerimizin bu konularda bize yardım etmesini istiyoruz.''

Bu iddia çok konuşuldu ancak vatandaşın gördükleri bir iddia değildi. Artık pazar yerlerinde 'elveda' etiketleriyle satılmaya başlayan domatesin kilosu 5 liraya kadar yükseldi.

YÖK Başkanı'nın 'bir milleti yok edebilirler' dediği domates son 2-3 haftadaki yükselişiyle adeta lüks haline geldi.

PAHALILIKTA İLK SIRADA
Sofralardan eksik olmayan domatesin fiyatındaki artış, üründeki azalmadan kaynaklanıyor ve meyve-sebzeler arasında pahalılıkta ilk sırada yer alıyor.

TÜİK DE TESCİLLEDİ
Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları da bunu ortaya koydu. Domates fiyatları Eylül ayının zam şampiyonu olarak pahalılığını tescilledi. Domates geçen ay yüzde 57.1 artış gösterdi.

UMUT SALÇALIKTA
Vatandaşlar, domatesin yüksek fiyatı nedeniyle kilosu 2.5-3 lira arasında satılan salçalığa talep göstermeye başladı.

Sayfa Yükleniyor...