ABD’ye silah sattık

Yılın ilk dört aylık silah ve mühimmat ihracatı rakamları açıklandı.

Türkiye'nin savunma sanayi için silah ve mühimmat ihracat kayıtları, Ocak-Nisan döneminde 91,2 milyon dolara ulaştı.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin kayıtlarına göre, geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 81 milyon 515,2 milyon dolar olan savunma sanayi için silah ve mühimmat ihracat kayıt tutarı, bu yıl, aynı dönem için yüzde 11,9 artışla 91 milyon 272 bin dolara yükseldi.

Bu dönemde kayıt altına alınan savunma sanayi için silah ve mühimmat ihracatının, miktar olarak azalmasına karşın değer olarak artışı dikkat çekti. Söz konusu dönemde, ihraç için kayıt altına alına silah ve mühimmat miktarı, yüzde 31,5 azalarak, 3 bin 720 tondan 2 bin 548 tona gerilerken, bu ihracattan sağlanan döviz, yüzde 11,9 arttı. Yani, bu dönemde, daha az miktarda ancak daha pahalı silah ve mühimmat ihraç edildi.

Verilere göre, Ocak-Nisan döneminde, 91,2 milyon dolar olan silah ve mühimmat ihracat kayıtlarının büyük bölümü Azerbaycan ve Suudi Arabistan'a yönelik oldu. Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde Azerbaycan'a silah ve mühimmat ihracatı kaydı bulunmazken, bu yıl bu dönemde 20 milyon dolardan fazla silah ve mühimmat kaydı dikkat çekti. Aynı dönemde, Suudi Arabistan'a da 20 milyon dolardan fazla, ABD'ye 10 milyon dolardan fazla silah ve mühimmat ihracatı kaydedildi.

Ocak-Nisan döneminde, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve ABD'den sonra, Lübnan, Rusya, Belçika, Pakistan, İtalya, BAE ve Portekiz, 5'er milyon dolardan az olmakla birlikte savunma sanayine yönelik silah ve mühimmat ihraç edilen ilk 10 ülke içinde yer aldılar.

Sayfa Yükleniyor...