Acar: Yerli otomobil çok başarılı olacak

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Davos'ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk "Türkiye, 2001 krizinden de Avrupa'daki krizden de sağ çıktı" dedi. Ünlü ekonomist Roubini, küresel ekonomiyle ilgili oldukça karamsar. Yunanistan'ın 18 aya kadar Euro Bölgesi'nden çıkacağını öngören Roubini, Avrupa'yla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi bu yıl 2011'e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak" dedi. Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol'a mevcut petrol fiyatları oldukça yüksek. Birol, ABD'nin toparlanmaya girmesi ve dünya ekonomisinin ayaklarının üzerine basmasıyla petrol fiyatlarının daha da artacağını söyledi. IMF Başkan Yardımcısı Zhu Min, Türkiye'nin 2012'de yüzde 1 ila 2 arasında büyüyebileceğini söyledi. Davos Zirvesi başlıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Dünya Ekonomik Forumu'nda 'Cinsiyet Eşitliği' oturumunda konuşma yapacak. Alplere sırtını dayamış küçük dağ kasabası Davos, küresel ticaretin, neoliberal siyasetin ve akademik kapitalizmin başkenti olarak dünya gündemini belirliyor.

Acar: Yerli otomobil çok başarılı olacak

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlendiği Davos'ta CNBC-e'den Burcu Göksüzoğlu'nun sorularını yanıtladı.


Avrupa borç krizini yorumlayan Acar, "Yunanistan'a destek olunmasını bekliyorum. Almanya'nın kararları önemli. Ben Yunanistan'ın kurtarılacağı ümidindeyim. Domino etkisinin sonuçları çok kötü olur. Borç krizinde çözüm bir gecede olacak bir konu değil. Zamana yayılacak" dedi.

Avrupa'da geçen yıl otomotiv pazarının küçüldüğüne dikkat çeken Acar şöyle konuştu: "2012'de de küçülme bekleniyor. Avrupa'daki yavaşlama Türkiye'de otomotiv sektörünü de etkileyecektir. Avrupa'da 13 milyon civarındaki satış, bu yıl da benzeri rakama ulaşacaktır. Ekonomik olarak ihracatı olumsuz etkilemesi söz konusu olabilir. Avrupa bizim halen en önemli ticari ortağımız. 2011'i rekorla kapattık. Otomotiv pazarında bu yıl daralma yaşanır, 750 bin civarı bir satış olur." 

Yerli otomobil üretimiyle ilgili konuşan Acar, "Türkiye mutlaka otomotiv pazarında önemli bir üretici olmalı. Türkiye'de Türk takımlarında oynayan yabancı oyuncular da Türk takımlarında oynuyor. Her türlü parçasıyla iç piyasada üretilen bir otomobil olması önemli. Dünya liginde yer alması için otomotiv sektörünün önemli katkısı olacaktır. Lokomotif bir sektör. Türkiye'nin kapasitesi olduğunu düşünüyorum. Ne kadar çok yerli katkı olursa ödemeler dengesi, istihdam açısından pozitif olur. Yerli katkıyı teşvik etmek lazım. Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını düşünüyorum. Üretim tarafında destek verilmesi gerekiyor. Yüksek maliyetli üretim yapınca iç piyasa ithalatla rekabette zorlanıyor" dedi.

Acar, Doğuş Otomotiv olarak Türkiye'nin bu yıl yüzde 4.5 büyümesini beklediklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...