Adabank iki aya satışa çıkıyor

TMSF Başkanı Gül, Uzan Grubu'ndan kalan Adabank'ı 2 ay içinde yeniden satışa sunacaklarını söyledi.

Adabank iki aya satışa çıkıyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, 2003 yılından beri sisteme herhangi bir bankanın inkital etmediğini, bundan da memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Bu nedenle TMSF'nin gündemden düştüğünü ifade eden Gül, şöyle konuştu: ''TMSF'nin gündemden düşmüş olması ülkemiz açısından iyiye işaret. TMSF'nin gündemden düşmesi; Türkiye ekonomisi açısından finans sisteminin ayakta durduğunu, bütün ekonomik krize rağmen finans sisteminin sağlam olduğunu, yapılan çalışmaların ve hamlelerin doğru ve zamanında yapıldığını göstermektedir. İnşallah bundan sonraki dönemde başka banka TMSF'ye intikal etmez.''

Gül, ellerinde Uzan Grubu'ndan kalma Adabank olduğunu ve bu da 2 ay içinde yeniden satışa sunacaklarını anlatarak, şöyle devam etti:

''Daha önce 2 kere satışa çıkardık. Fiyatları uygun bulmadığımız için satmadık. Çok düşük fiyatlar geldi. Onu yeniden satışa sunacağız. BDDK'dan satış yöntemiyle ilgili bir değişiklik yapmasını istedik. BDDK bankalar için hisse satışı dışında satış yönteminin olmayacağını söyleyince tekrar hisse satışıyla satmaya devam edeceğiz. Amacımız varlıkların makul fiyatlarda satışını sağlamak. Adabank, Uzan Grubu'nun borçlarını karşılamaz. Çünkü, alacak rakamı çok yüksek. Uzan Grubu'nun alacak rakamı biraz karışık bir mekanizma. Bankacılık Kanunu gereği ödemiş olduğumuz para 6,5-7 milyar dolar civarındadır. Bu kadar parayı tahsil etmiş olmamıza rağmen bu paranın 5 milyar dolarını diğer kurumlara ödedik. 4 milyar dolarını Maliye'ye ödedik. 1 milyar dolarını Telekom nedeniyle Hazine'ye ödedik. Onların borçlarını ödedik. Alacağımıza mahsup edilen tutar 700-800 milyon dolar gibi bir tutar. Dolayısıyla bizim alacak kalemimiz duruyor. Kamusal anlamda önemli bir tahsilat sağlanmış durumdayız ancak TMSF'nin hesapları anlamında bakıldığı zaman o hesapların açıklığı ortada.''

İlgili kanunda vergi ve SSK alacaklarının bütün alacaklardan önce tahsil edileceğine dair hüküm olması nedeniyle tahsil ettikleri paraları oralara aktardıklarını ifade eden Gül, ''Nihayetinde o da kamunun bir tahsilatı. O tahsilat çok önemli bir tahsilattı. 2006 yılında bütçe yaklaşık 4 milyar dolar civarında fazla verdi. Bugün itibariyle 15 grup ve kişiden yaklaşık 2,5 milyar dolar alacağımız var'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...